eur:
393.57
usd:
368.17
bux:
66151.64
2024. április 24. szerda György

Az Egyesült Államok legfontosabb pénzügyi vezetőjét isteníti a Time

Az amerikai Time magazin a FED elnökét, Ben Bernanket kiáltotta ki az év emberének. A jegybank szerepét betöltő intézmény vezére a magazin szerint segítette az Egyesült Államokat - és így közvetve a világot is - a pénzügyi válság túlélésében.

Az Egyesült Államokban nem újdonság, hogy istenítik a FED-vezetőit. Korábban a veterán Alan Greenspan örvendett nagy megbecsülésnek, egészen addig, amíg nem kezdték firtatni, hogy mennyire segíthette elő politikája a pénzpiaci válságot.

Ben Bernanke jelenlegi FED-elnökre azért esett a Time választása, mert úgymond ő az a személy, aki az Egyesült Államok - a világ legnagyobb gazdaságának - legfontosabb pénzügyi szereplője.

"Kreativitása segített abban, hogy 2009 a gyenge talpra állás, és ne a katasztrofális válság éve legyen. Bernanke hatalmas befolyással van a pénzünkre, az állásainkra és a megtakarításainkra" - mondta Michael Grunwald, a Time munkatársa.

A FED elnökének adott díj azonban nem aratott mindenhol köztetszést. "Ironikusnak tartom, hogy egy olyasvalaki lesz az Év embere, aki azzal töltötte az évet, hogy megjutalmazott másokat a kudarcaikért. Sok gazdasági gond elkerülhető lett volna, ha Bernanke elnök nem alszik el a kapcsolónál" - mondta például egy republikánus szenátor. Mivel a bankok kezdenek visszatérni ahhoz a gyakorlathoz, hogy ismét csillagászati bónuszokat osztanak ki, sok, a pénzügyi válság miatt felháborodott amerikai érthet vele egyet.

Maga Bernanke a magazinnak adott interjújában azt mondta: a bankvilágnak fel kell ismernie, hogy a kormány és az adófizetők mentették meg tavaly a pénzügyi rendszert a leolvadástól. "Nézzenek a tükörbe és talán ismerjék fel, hogy még inkább vissza kellene fogniuk a fizetéseiket".

A Time egy nappal azelőtt hozta nyilvánosságra, hogy ki lesz az Év embere, hogy a Szenátus banki ügyekkel foglalkozó bizottsága Bernanke négy éves mandátuma meghosszabbításáról szavazna.

Az Év embere címre jelöltek között volt még Stanley McChrystal tábornok, az Afganisztánban szolgáló koalíciós erők főparancsnoka, "a kínai munkás", Nancy Pelosi, az amerikai Kongresszus elnöke és Usain Bolt olimpiai bajnok jamaikai futó. A magazint bírálták, amiért nem tette fel a listára az iráni tüntetőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×