eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Pozsonyban jövőre nem változik a tömegközlekedés ára

Pozsonyban a jövő évben nem változik a tömegközlekedés ára, így továbbra is az egyik legolcsóbb a környező országok fővárosai közül.

A tömegközlekedést tekintetve a szlovák főváros a szomszédos Béccsel vagy Budapesttel összehasonlítva az olcsó városok közé tartozik. Ez érthető is, hiszen a lakosok száma nem éri el a félmilliót és az közlekedési infrastruktúra is kevésbé fejlett, mint az említett nagyvárosokban, Pozsonynak például - a számos terv és ígéret ellenére - máig nincs metrója vagy városi gyorsvasútja.

Ezért sokan inkább saját autójukkal közlekednek, ami a reggeli és a délutáni csúcsidőben óriási dugókat okoz. A városi tömegközlekedésben a felnőtt alapjegy 50 centbe azaz kb.135 forintba kerül, és 15 percig érvényes. A 60 percig érvényes jegy ára 70 cent, azaz csaknem 190 forint.

A kedvezményes gyermek- illetve nyugdíjas jegyek fél áron kaphatók, a 70 éven felüliek ingyen utazhatnak. Az 1.zónában érvényes havi bérletért csaknem 20 eurót, azaz közel 5 és félezer forintot kell fizetni, az éves bérlet csaknem 200 euróba kerül.

A legdrágább a mind a két zónában érvényes éves bérlet, ennek ára 239 euro, tehát kb. 64 ezer 5oo forint. A turistáknak érdemes napi-, vagy hetijegyet vásárolni, a napi, tehát 24 óráig érvényes jegy korlátlan számú átszállással három és fél euróba, a hétnapos jegy 12 euróba, tehát kb. 3 ezer 200 forintba kerül.

Az évek óta veszteséges fővárosi tömegközlekedési vállalatnak tavaly sikerül érezhetően csökkenteni a hiányát, a fővárosi közgyűlés nemrég megszavazta a jövő évi költségvetési támogatást, ennek köszönhetően jut majd elég pénz a járműpark korszerűsítésére is. A metró azonban továbbra is elérhetetlen elképzelésnek tűnik. Jó hír viszont az itt élőknek, hogy a jövőre nem változnak a viteldíjak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×