eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megállíthatatlan a családok eladósodása

Egyre több család válik fizetésképtelenné Franciaországban. A szakértők szerint legtöbben továbbra is az automatikusan megújítható hitelek miatt kerülnek lehetetlen helyzetbe, ezért az országgyűlés múlt héten tovább szigorította azt a törvényjavaslatot, amelyet a kormány októberben nyújtott be a fogyasztói hitelek szabályozására, és amely szándéka szerint növeli a pénzintézetek felelősségét, ugyanakkor jobban védi a fogyasztókat.

Megállíthatatlannak tűnik a francia háztartások eladósodottsága: a fizetésképtelenné vált és ezért hatósági segítségért fordulók száma az első negyedévben csaknem 18 százalékkal emelkedett.

A folyamatot felügyelő és hivatalból kezelő Francia Nemzeti Bank szerint különösen aggasztó, hogy az egy háztartásra eső adósságállomány január és szeptember között 16 százalékkal ugrott meg az előző év azonos időszakához képest, kétéves átlagban 31 százalékkal, és mára közelíti a 42 ezer eurós szintet, ami mai árfolyamon több mint 11 millió forintot tesz ki, és ami pontosan duplája a szomszédos belga vagy német háztartások átlagos adósságállományának.

Amikor Franciaországban egy háztartás túlzott eladósodottágáról beszélnek, az valójában a fizetésképtelenséggel egyenértékű, és automatikusan egy úgynevezett túladósodottsági dosszié megnyitásával jár együtt. A hitelek, olykor a napi kiadások fizetésére képtelenné vált családok egy regionális Túladósodottsági Bizottság gyámsága alá kerülnek, amely az esetleges átütemezésről, a rendelkezésre álló ingó- vagy ingatlanvagyon értékesítéséről dönt.

A nemzeti bank legfrissebb nyilvántartása szerint az elmúlt öt évben közel egymillió háztartás jelentkezett valamelyik Túladósodottsági Bizottságnál, és míg számuk tavaly szeptemberig stabilan évi 180 ezer között mozgott, addig idén szeptemberre 210 ezer fölé ugrott, ami több mint 16 százalékos növekedést jelent. Ennél is komolyabban emelkedett a tartozások rendezésére elindított, a háztartások vagyonának elárverezésével járó úgynevezett "személyes megtérítési" eljárások száma: a tavalyi huszonötezerről idén 32 ezerre ugrott.

A szakértők szerint legtöbben továbbra is az automatikusan megújítható hitelek miatt kerülnek lehetetlen helyzetbe, ezért az országgyűlés múlt héten tovább szigorította azt a törvényjavaslatot, amelyet a kormány októberben nyújtott be a fogyasztói hitelek szabályozására, és amely szándéka szerint növeli a pénzintézetek felelősségét, ugyanakkor jobban védi a fogyasztókat.

A honatyák most egy olyan országos nyilvántartás felállításáról döntöttek, amelynek tartalmaznia kell minden egyes háztartás eladósodottsági szintjét, és amelyet a hitelezőknek kötelező módon meg kell majd vizsgálniuk, mielőtt egy újabb kölcsön folyósításáról döntenek. E szabály be nem tartása automatikusan a kamatok eltörlését vonja majd maga után.

A módosítást számos szakértő máris bírálja, mondván, már létezik egy országos adóslista, a képviselők azonban egyelőre hajthatatlanok, és azt mondják, ez még mindig kevésbé radikális megoldás, mint amit az ellenzéki szocialisták javasolnak. Ez utóbbiak ugyanis egyszerűen betiltanák az automatikusan megújítható hiteleket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×