INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Karácsonyi napirend: 9-kor reggeli, 10-kor családi veszekedés

Infostart / InfoRádió
Kérdőíves felmérés készült arról, mit csinál karácsony napján egy átlagos angol család. A 4.100 beérkezett válaszból az derül ki, hogy csak fél négykor ebédelnek, de már délelőtt tíz óra tájban lezajlik az első családi veszekedés.

Angliában nem a Szentestén, a karácsonyfa alá hozza a Jézuska az ajándékokat, hanem karácsony napján reggel zajlik az ajándékozás. Ezért lustálkodás helyett már 7 óra 55-kor ébredezik a család.

A gyerekek előző este hosszú harisnyát akasztanak az ágy végébe, s mivel Angliában nincs december hatodikán Mikulás, a fehérszakállú Santa Claus a karácsony napjára virradó éjjelen ereszkedik le a kéményen és a kandallón át, hogy édességeket és apró játékokat tegyen a harisnyákba.

A szépen csomagolt nagyobb ajándékok átadása 8 óra tájt kezdődik, még pizsamásan, pongyolásan. Mielőtt reggelihez ülne a család, 8.39-kor valaki már biztosan csokoládét eszik - állítja a felmérés.

9.02-kor kezdenek reggelizni. Az angol reggeli hétköznapokon is igen laktató, nem csak teából és lekváros pirítósból áll, hanem zabpehely, tükörtojás, sült szalonna is kerül az asztalra. Mire mindezt bekebelezték a család tagjai, 9.57-re várható az első veszekedés.

Ennek sokféle oka lehet, attól kezdve, hogy ki hívta meg ebédre az utálatos Freddy bácsit, addig terjedően, hogy miért nem mehetnek a tinédzser gyerekek rock-koncertre.

Az angol családok 85 százaléka ebédel karácsonykor töltött sülpulykát áfonyamártással és ötféle körítéssel. Ennek elkészítése munkaigényes dolog, segít az egész család. 11.48-kor jön el az ideje, hogy a fáradalmak feledtetése végett lehajtsanak egy pohárka sherryt. Ettől javul a hangulat, de a pulyka nem sül gyorsabban. Csak fél négyre készül el az ebéd, amelynek az utolsó fogása a karácsonyi puding.

A főzésben és evészetben kimerült család többnyire tévézésbe kezd. A királynő szokásos karácsonyi beszédét csak 27 százalékuk hallgatja meg, de 5 óra 41-kor elalszik az első családtag tévénézés közben, a kanapén. Ez rendszerint maga a családfő vagy a kiállhatatlan Freddy bácsi.

A felmérés szerint 5.45-kor a legtöbb angol családban társasjátékokkal szórakoznak karácsony napján. A lakosság 13 százaléka vesz részt szentmisén, és 11-kor csend borul a legtöbb házra. Annak boldog tudatában alszanak el, hogy másnap sem kell dolgozni vagy iskolába menni.


A címlapról ajánljuk