eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

"Önfeljelentési" rohamra számít a pénzügyminiszter

Megnyitása óta ezer, pénzének egy részét külföldi titkos bankszámlákon rejtegető francia állampolgár jelentkezett a pénzügyminisztérium által megnyitott diszkrét irodánál, hogy helyzetüket törvényessé tegyék. A nyolc hónapja működő, a pénzügyminisztérium épületén kívül, Párizs belvárosában található, névtelenül is hívható ideiglenes intézmény december 31-én bezár, azt követően pedig komoly ellenőrzési kampány kezdődik - figyelmeztetett kedden a pénzügyi tárca vezetője.

Amint arról az InforRádióban korábban beszámoltunk, az irodát Eric Woerth idén áprilisban nyitotta meg azok számára, akik pénzüket törvénytelenül valamelyik adóparadicsomnak minősülő államban tartják, és az év végéig adott nekik haladékot, hogy az adóhatóságnál önként jelentkezzenek. A lehetőség nem adóamnesztiát jelent, de az "önfeljelentéssel" az érintettek elkerülhetik a büntetőfeljelentést, és a kiszabandó büntetőkamatok mértékéről is tárgyalhatnak az adóhivatal illetékeseivel.

A pénzügyminiszter most azt mondta: annak ellenére, hogy 200-300 ezerre becsülik azoknak a franciáknak a számát, akik kisebb-nagyobb összeget külföldre, elsősorban a szomszédos Svájcba menekítettek az adóhivatal elől, mégis elégedett az eddig jelentkezők számával, és úgy véli, a hátralévő utolsó hetekben kisebb önfeljelentési rohamra is sor kerülhet.

Ami nem kizárt, a tárca összesítése szerint ugyanis a törvényesítési folyamatot elindító ezer "bűnbánó" mellett további háromezren keresték fel az irodát, és az érintetteknek tanácsokat adó legnagyobb ügyvédi irodák nyilatkozata szerint "még rengeteg a most készülő dosszié".

A pénzügyminiszter magabiztosságát egyébként az is erősíti, hogy egy hamarosan megjelenő kormányrendelet értelmében 2010. januárjától az adóhivatal az eddigiekhez képest lényegesen könnyebben kérhet információkat a Franciaországban működő bankoktól a külföldre történt átutalásokról. Emellett a kormány egy Evafisc nevet viselő adatbázist is létrehoz, amely azoknak az adófizetőknek a nevét tartalmazza, akik külföldön tartják pénzüket.

A lista felállítása folyamatban van - mondta Eric Woerth, és arra eddig annak a háromezer francia állampolgárnak a neve került fel, akik pénzüket Svájcban tartják, és akiknek a névsorát a pénzügyi tárca még szeptemberben szerezte meg három svájci banktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×