eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Valószínűleg halál vár a brutális merénylőre

Bár az élet megy tovább, elemzők szerint Mumbai - India pénzügyi központjának - hatóságai nem tesznek meg mindent azért, hogy megakadályozzák az egy évvel ezelőtti vérengzéshez hasonló eseteket. Több ezer ember emlékezett a 166 halottat követelő terrortámadás áldozataira.

Az ikonikus Tádzs Mahal szállodánál nem kezüket összetevő nők üdvözlik hagyományos hindu köszöntéssel a vendégeket, hanem biztonsági őrök, akik átkutatják a belépők csomagjait. A Leopold kávézóban - sok turista kedvelt szórakozóhelyén - egy golyó által megrepesztett tükör idézi az áldozatok emlékét. A zsidó központban, még mindig golyó ütötte nyomokat látni a falakon, a mumbai vasútállomáson pedig több ezren álltak meg, hogy csenddel emlékezzenek a halottakra, akiket 10, mindenre elszánt fegyveres ölt meg, amikor egy éve vérengzésbe kezdett a városban. Az állomásra látogatók közül 3700-an adtak vért a szolidaritás jeleként.

A támadás nyomán könyveket adtak ki, filmeket mutattak be és megjelent egy véres videojáték is, de kommentátorok szerint nem történt olyan önvizsgálat, mint Amerikában szeptember 11. után. A hatóságok létrehoztak egy különleges rendőri egységet, amely a szomorú évfordulón új fegyvereivel felvonult az utcákon, és a rendőrfőnök közölte, kész lemondani, elemzők úgy látják: a város ugyanolyan sebezhető, mint volt. Ennek egyik oka, hogy a rendőrség a politikai csatározások túsza maradt.

Ennek ellenére India több terrortámadást hiúsított meg az elmúlt évben és az Egyesült Államok folyamatosan nyomást gyakorol a korábbi ellenségre, Pakisztánra, hogy a rivalizálás helyett saját szélsőségeseivel, így a tálibokkal foglalkozzon. Hosszú idő után szerdán Pakisztán vádat emelt hét férfi ellen, akiknek közük lehetett a támadáshoz.

A tíz támadó pakisztáni területről érkezett, motorcsónakkal a város tengerpartjára, majd tömegközlekedési eszközökkel és taxikkal a város több fontos pontjára hajtottak, ahol módszeres gyilkolásba kezdtek. A rendőrségnek és katonaságnak csak néhány nap után sikerült végezni velük. Az egyetlen túlélő támadó, Adzsmal Kaszab pere tovább folytatódik és minden valószínűség szerint halálra ítélik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×