eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hiába terjed a vírus, nem oltatják magukat a németek

Németországban is gyors ütemben terjed az újinfluenza. A berlini járványügyi intézet közlése szerint a fertőzésben megbetegedettek száma megközelíti a 76 ezret, és 20 fölé emelkedett a halottak száma.

A berlini Robert Koch Intézet úgy tudja, hogy csupán az elmúlt héten közel 15 ezren fertőződtek meg az új típusú influenzában, de a szakértők úgy vélik, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa, mert nem minden megbetegedésről értesülnek.

A lakosság fenntartása változatlanul nagy az oltóanyaggal szemben. Felmérések szerint eddig alig polgárok alig 13 százaléka tervezi, hogy beoltatja magát.

További problémát jelentenek az oltóanyag-ellátás terén mutatkozó fennakadások, ezért a hatóságok a média útján próbálnak hasznos tanácsokkal fellépni a járvány leküzdésére.

Ezek között első helyen szerepel a gyakori kézmosás. További jó tanács, hogy az emberek kerüljék a kézfogást vagy a szívélyes öleléseket, köhögés, illetve tüsszentés esetén pedig ne a kezüket tegyék a szájuk elé, hanem egyrészt forduljanak el, másrészt könyök tájon a karjukba köhögjenek.

Az elmúlt napokban komoly aggodalmat keltett, hogy több idős és egy 21 hónapos gyermek közvetlenül az oltás után halt meg. Az egészségügyi hatóságok még vizsgálják az oltás és a bekövetkezett halálesetek közötti lehetséges összefüggéseket, a legtöbb esetben azonban már kimutatták: az érintettek különböző, már korábban szerzett megbetegedésekben szenvedtek.

A német gyermekorvosok szövetsége arra int, hogy a gyermekek mielőbbi beoltására van szükség. Hangsúlyozzák azt is, hogy mielőbb oltassák be magukat azok, akiknek újszülöttekkel van dolguk, mert két hónapos kor előtt nem szabad semmilyen védőoltásban részesíteni a csecsemőket. A német határhoz közel fekvő svájci Bázel kantonban is egy csecsemő volt az újinfluenza első áldozata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×