INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

Látványos ünnepség Berlinben a fal leomlásának évfordulóján

Infostart

Németországban ma emlékeznek a berlini fal leomlásának 20.évfordulójára. Ez alkalomból a kancellár Berlinbe hívta azon országok vezetőit, amelyek döntő szerepet játszottak a német újraegyesülés elősegítésében. Így a mai ünnepségen jelen lesz a francia köztársasági elnök, a brit kormányfő, továbbá az orosz elnök, valamint az egykori Szovjetunió utolsó állami és pártvezetője, az amerikai elnököt pedig külügyminisztere képviseli.

A látványos ünnepségre Berlin központjában kerül sor. A várost egykor kettéválasztó fal egy szakaszán, a törvényhozás épülete, a Reichstag és a Potsdamer Platz között iskolások által habgyantából készített, több méter magas tömbök emlékeztetnek a szinte áthatolhatatlan betonból épített határzárra, amelyet 1961 augusztusában Nyugat-Berlin köré vont az NDK, hogy végleg lezárja a két Németország közti határt.

1961 előtt ugyanis több mint három millió, zömében jól képzett ember fordított hátat a megvalósuló szocializmusnak és Kelet-Berlinből egyszerűen átsétált a város amerikai, brit vagy francia ellenőrzés alatt álló szektorába.

Angela Merkel kancellár délelőtt fogadta az amerikai külügyminisztert, aki Barack Obama elnök képviseletében a francia és az orosz elnökhöz, továbbá brit kormányfőhöz hasonlóan beszédet mond ma este a brandenburgi kapunál.

Előtte a Bornholmer utcában állt egykori kelet-nyugat-berlini határátkelőnél tartanak ünnepséget, és ennek során az NDK-ban felnőtt kancellár Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfő és Lech Walesa, a lengyel Szolidaritás szakszervezet alapító elnöke társaságában átlépi a volt határt.

20 évvel ezelőtt ugyanis ezt az átkelőt nyitották meg először a keletnémet határőrök a több ezer főre duzzadt tömeg előtt, miután Günter Schabowski, az NDK állampártjának egyik vezetője sajtóértekezleten közölte, hogy azonnali hatállyal engedélyezik a határátlépést.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018