INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

Kettészakad Afrika, mintha széthúznák a zipzárt

Infostart / InfoRádió

Új óceán jön majd létre annak az 50 kilométer hosszú repedésnek a nyomán, ami Kelet-Afrikai partjainál jelent meg - állítják tudósok. A jelenséget 2005-ben fedezték fel, de akkor vitát váltott ki, hogy valóban szétszakad-e majd - a távoli jövőben - Afrika.

Most már bizonyosnak látszik, hogy tenger lesz a mai Etiópia helyén. Egy új tanulmány, amely egy amerikai geológiai szaklapban, a Geophysical Research Lettersben jelent meg, azt állítja, hogy a repedés hasonló ahhoz, ami a tengerek mélyén keletkezik, és például a Vörös-tenger kiszélesedéséhez fog vezetni.

Egy új számítógépes modell szerint az etiópiai repedés néhány nap alatt jelent meg, amikor 2005-ben kitört az ország északi végén található Dabbahu tűzhányó. A kiömlő láva szétfeszítette a repedést, "hasonlóan ahhoz, ahogy kinyílik egy zipzár" - írták a Rochesteri Egyetem kutatói, akik brit, etióp és eritreai tudósokkal dolgoztak együtt. Az ilyen folyamatok általában a tengerek, óceánok mélyén zajlanak, és nehéz azokat megfigyelni.

A kutatók azt állítják, hogy az úgynevezett tektonikus lemezek nagy darabokban is elszakadhatnak egymástól, szemben az eddigi elmélettel, amely szerint ez "apránként" történik. Az ilyen események komoly veszélyt jelentenének a közelben élő lakosságra. Az afrikai és arab lemez határa éppen Szaúd-Arábia és Egyiptom, Szudán és Eritrea között fut a Vörös-tenger közepén, és a tudósok szerint évi másfél centiméteres távolodásuk azt fogja okozni, hogy a Vörös-tenger elönti az Etiópiában fekvő Afar-medencét.

A helyi lakosoknak azonban egyelőre nem kell menekülniük. Az új óceán kialakulása ugyanis legalább egymillió évig is eltarthat.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018