eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Belgrád alaposan megnyirbálta a vajdasági alkotmányjavaslatot

A Vajdaságnak várhatóan nem lesz fővárosa és kormánya a jövőben, viszont regionális nemzetközi szerződéseket írhat alá és képviseletet nyithat Brüsszelben az új alkotmányjavaslat szerint.

Amit a Milosevics-rezsim és a szerb radikális párt annak idején szinte egyik napról a másikra megszüntetett a Vajdaság autonómiáját illetően, a rendszerváltás utáni demokratikus államvezetés kilenc év alatt sem tudta helyreállítani. A szerb kormány már több mint egy éve fiókban tartja a Vajdaság új alapokmányának javaslatát, amely úgy-ahogy igyekszik visszaállítani az autonóm jogokat.

A szerb kabinet a napokban, a parlament pedig a jövő héten mond véleményt a Vajdaság új alkotmányáról. A Belgrád által átdolgozott javaslatból kitűnik, hogy a szerb vezetés kezében tartja a Vajdaság irányítását és ellenőrzését.

Az biztos, hogy a szocialista rendszerrel ellentétben nem létesült tudományos és művészeti akadémia, Újvidék nem a Vajdaság fővárosa, hanem székhelye lesz, és kormány helyett végrehajtó tanács működik majd.

Szerbia nem hagyta jóvá, hogy a Vajdaságnak önálló tartományi közszolgálati rádió és televíziós intézménye legyen, mert ez Belgrád hatáskörébe tartozik.

Bizonyos eredmény, hogy a Vajdaság köthet majd regionális nemzetközi szerződéseket és képviseletet nyithat Brüsszelben, illetve más központokban.

A vajdasági politikus elégedetlenek a javaslattal, ám Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a szerb parlamentben mégis jelezte, a Belgrád által módosított javaslatra fognak szavazni, amely nem ideális, de nem akarják, hogy a párt akadályozza meg az elfogadását.

Hanganyag: Nagy Nándor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×