eur:
394.55
usd:
352.7
bux:
0
2024. augusztus 26. hétfő Izsó
űrszemét
Nyitókép: NASA/Orbital Debris Program

Ripityára tört a kínaiak rakétája, a NASA szerint nagy gond van ezzel

A történelem egyik legnagyobb rakétabalesete történhetett augusztus elején, már ami a keletkező űrszemetet illeti.

Az augusztus 6-án felbocsátott Hosszú Menetelés 6A rakéta szállította az első műholdcsomagot, amelynek célja, hogy a Starlink (Elon Musk SpaceX) által kínált műholdas szélessávú szolgáltatás kínai riválisa legyen. Ám a műholdak elengedése után a kínai rakéta több száz darabra tört, eddig ismeretlen okokból. Az Egyesült Államok Űrparancsnoksága, a Pentagon egyik egysége napokkal később közölte, hogy több mint 300 darab törmeléket észlelt alacsony Föld körüli pályán, bár szerintük nincs közvetlen veszélyben a Nemzetközi Űrállomás és kínai űrállomás - írta a vg.hu.

A LeoLabs amerikai űrkutató cég szerint az esemény legalább 700 darab űrszemetet hozhat létre, amelyek mintegy 500 mérfölddel a Föld felett lebegnek, így

ez lesz a történelem egyik legnagyobb rakétatörése.

A Starlink szerint a törmelék nem jelent jelentős közvetlen kockázatot a flottájára, de a töredékek valószínűleg évtizedekig az űrben maradnak a nagy magasságban bekövetkezett esemény miatt.

A NASA szerint gondot okoz Peking nemtörődöm hozzáállása az űrszeméthez

Az amerikai űrkutatási hivatal az elszabadult kínai rakétákkal kapcsolatos információhiányt nehezményezi, míg Peking arra panaszkodott, hogy a Starlink műholdak miatt a kínai űrállomás többször is kénytelen volt irányt változtatni, hogy elkerülje az ütközést.

Amikor egy műholdakat szállító hordozórakéta eléri a kijelölt pályát, általában elengedi a hasznos terhét, majd utoljára a pályájával ellentétes irányba indítja el hajtóműveit, hogy csökkentse a magasságát, s a légkörbe essen. A cél az, hogy elégjen a légkörben anélkül, hogy űrszemetet hagyna maga után. A rakéták egy részéből azonban űrszemét lesz.

A LeoLabs tanulmánya szerint Kína hozzájárulása az űrszeméthez kioltotta Oroszország és az Egyesült Államok szemétcsökkentési erőfeszítéseinek hatását. Most Kína és az Egyesült Államok nagyjából ugyanannyi rakétatesttel rendelkezik alacsony Föld körüli pályán, míg Oroszország a teljes tömeg felét teszi ki, szemben a 2003-as háromnegyeddel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Drónokkal támadta egymást Oroszország és Ukrajna, új területszerzésekről számolt be Zelenszkij – Háborús híreink hétfőn

Drónokkal támadta egymást Oroszország és Ukrajna, új területszerzésekről számolt be Zelenszkij – Háborús híreink hétfőn

Hétfőre virradóra Oroszország dróntámadást intézett az ukrán főváros és több ukrán terület ellen. Ukrán közlések szerint több mint 10 drónt lelőttek a kijevi régió felett, előzetes információk szerint károk és sérültek nincsenek. Hétfőn reggel egész Ukrajna területén légiriadó volt, miközben Ukrajna maga is dróntámadást intézett Oroszország ellen: Szaratov városában egy ember súlyosan megsérült a lezuhanó roncsoktól, amelyek egy lakóházra estek. Engelszben – ahol egy fontos katonai légibázis is található – szintén megrongálódott egy lakóház. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében bejelentette, az ukrán erők 3 kilométert haladtak előre Oroszország Kurszki területén, és elfoglaltak újabb két települést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×