eur:
393.56
usd:
353.86
bux:
72867
2024. augusztus 23. péntek Bence
A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Alsósajón (Nizná Slaná) 2022. március 14-én. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne Magyarországon, de a vizsgálatok továbbra is tartanak - közölte ezen a napon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán. A Miskolcnál és Sajópüspökinél végzett mérések nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. A vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak. A Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Ismét undorítóan néz ki a Sajó

Az elmúlt hónapokban rosszabbra fordult a helyzet a Sajó folyónál, a korábbi másodpercenkénti 2 literről 5 literre növekedett a folyóba jutó szennyezett víz mennyisége.

Az alsósajói vasércbányából kifolyó, rengeteg vasvegyületet, valamint más veszélyes nehézfémeket, nikkelt, mangánt, cinket vagy arzént tartalmazó bányavíz 2022 eleje óta szennyezi a Sajó vizét. Ezt egy ideig tudták csökkenteni, de a szennyezést teljesen megállítani nem.

Miközben a szlovák kormány június elején 1,5 millió eurót különített el a probléma megoldására. Elsősorban arra, hogy megakadályozzák a víz lefolyását a bánya alsóbb szintjeire, ahonnan már szennyezetten kerül ismét a felszínre, majd a Sajóba.

Állítólag a bányamentő szolgálat június folyamán helyzetfelmérést végzett a bányában, a napokban pedig nekiláttak a legégetőbb munkálatoknak. Előkészítik a terepet a betonozáshoz, a csövek lefektetéséhez, illetve a Márta-tárnában elkezdődött a gát építése, melynek az lesz a feladata, hogy felfogja a szennyezett vizet, amit aztán elvezetnek.

A ma7.sk-nak Varga Tibor sebész, a Szlovák Horgász Szövetség rozsnyói szervezetének vezetőségi tagja, a Sajó megmentéséért küzdő aktivisták egyike arról beszélt, hogy az elmúlt időszak viszonylag szárazabb időjárása következtében alacsonyabb a folyó vízállása, s a kifolyás utáni néhány kilométeren ismét narancssárgás, rozsdaszínű a Sajó, hasonló, mint 2022 nyarán. Hozzátette, az arzén szintje is növekedett a vízben, amit az állami geológiai intézet mérései is megerősítettek.

Összességében azt mondhatjuk, most sokkal rosszabb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt,

közölte. Igaz, hogy 2022-ben elvégezték a bányamunkákat, amivel körülbelül 80 százalékkal sikerült csökkenteni a Sajóba jutó víz mennyiségét, 2 literre másodpercenként. Csakhogy, azóta megváltozott a helyzet, ez a mutató több mint megkétszereződött, és folyamatosan növekszik - mondta Varga Tibor.

"Én attól félek, hogy amint sikerül javítani a mutatókon, ha nem lesz is tökéletes, csak egy kicsit is jobb az eddiginél, azt mondják majd, eredményt értek el, megoldást találtak a problémára, aztán minden marad a régiben" – tette hozzá.

Mindenesetre a cikk szerint a rozsnyói Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet július 30-i rendelete megtiltja azoknak a halaknak a fogyasztását, amelyeket a Sajó folyóból fogtak ki az alsósajói bánya és a Rozsnyói járás határa közötti szakaszon. Az indoklás: a halakban mért arzén mennyisége „komoly veszélyt jelenthet az emberek egészségére”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×