eur:
392.91
usd:
352.58
bux:
0
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Világűr, 2023. november 7.Az Európai Űrügynökség, az ESA által 2023. november 7-én közreadott, az Euclid nevű űrtávcső által készített kép az IC 342 spirálgalaxisról, amely a Földtől nagyjából 7-11 millió fényévre helyezkedik el és mintegy 100 milliárd csillagot rejt. Az ESA a mai napon közölte az Euclid első színes felvételeit. A júliusban indított teleszkóp által készített képeken a Tejútrendszer csillagközi felhői és csillaghalmazai, valamint távoli galaxisok és galaxishalmazok tárulnak fel, egészen elképesztő részletességgel.
Nyitókép: MTI/AP/Európai Űrügynökség

Úgy tűnik, ötven év után sikerült megfejteni egy híres kozmikus üzenetet

Lassan ötven éve törik a fejüket a csillagászok, milyen jelet fogtak 1977 nyarán, ami leginkább földönkívüliek üzenetének tűnt. Lehet, hogy most tényleg megvan a megoldás!

A Hűha!, vagyis Wow! jel az a rádiójel, amit Jerry R. Ehman 1977. augusztus 15-én fogott, amikor a SETI program keretében vizslatta az űrt egy nagy teleszkóppal – írja az Index. A rádióhullám-villanás azért kapta a Wow nevet, mert Ehman a kinyomtatott jelsorozat mellé széljegyzetként az angol „Wow!” felkiáltást írta döbbenetében. A jel ugyanis egy lehetséges földön kívüli civilizációtól származhatott. A megfejtés azóta is várat magára, de most talán megoldódott a rejtély.

A szignál, amely teljesen eltért a kozmikus háttérzajoktól, 72 másodpercig tartott, és soha nem ismétlődött meg. Helyét nem sikerült lokalizálni.

Új eredményekkel állt elő most Abel Méndez, a Puerto Ricó-i Egyetem asztrobiológusa, aki csapatával egy sor analízis után arra jutott,

a jel egy hidrogénfelhő és egy neutroncsillag közötti kölcsönhatásból származhat.

A csillag sugárnyalábja áthaladhatott a hideg hidrogénfelhőn, és ez okozta az 1420 megahertzes frekvenciához közeli intenzív sugárzást. A tudósok hasonló jeleket fedeztek fel az Arecibo Obszervatórium korábbi észlelési adataiban, amelyek a Teegarden csillagból származnak. A Teegarden az egyik legkisebb ismert csillag, tízszer könnyebb a Napnál, és 12 fényévnyire van a Földtől. Jelei gyengébbek, mint a Wow! jel, de ennek az eredetére utalhatnak, mivel azonos természetűek.

A kutatások szerint a Teegarden csillag közelében lévő jelek a csillagközi hideg hidrogénfelhőkhöz kapcsolódnak. Ez lehet a Wow! jel mechanizmusa is: egy erős sugárnyaláb, amely hideg hidrogénfelhőn halad át, és a gázt erőteljes, 1420 megahertzhez közeli sugárzási impulzus létrehozására serkenti. A végeredmény pedig egy

természetesen létrejövő lézer, amely olyan intenzív, keskeny sávú fénykoncentrációt bocsát ki, mint a Wow! volt.

Vörös törpeként a Teegarden valószínűleg nem lesz képes a Wow!-hoz hasonlóan erős kibocsátást előállítani, de más kozmikus objektumok is viselkedhetnek így. Igaz, csak nagyon ritkán – ezért sem észleltünk azóta sem a Wow!-hoz hasonló jelet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×