eur:
396.44
usd:
370.33
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
Nyitókép: Pixabay.com

Meglepő magyarázat érkezett a "hanghatással járó szeizmikus eseményre"

Nem földmozgás, hanem egy becsapódó meteorit okozhatott sokak által fölrengésnek vélt hangrobbanást az Olaszországhoz tartozó Elba szigetének térségében – közölték pénteken olasz geofizikai szakértők.

A csütörtök délután, helyi idő szerint 14 óra 30 perckor bekövetkezett, „hanghatással járó szeizmikus eseményről” a szigeten található Campo nell'Elba város számolt be elsőként Facebook-oldalán, és olyan jelenségnek nevezte, „amelyet mindenki érzékelt”. A természeti eseményt Olaszország teljes toszkánai partvidékén és a tartomány egyes belső területein, valamint a közelben található francia szigeten, Korzikán is érezték.

Eugenio Giani, az Elba szigetét is felügyelő Toszkána tartomány elnöke első reagálásában földrengést említett, de a Nemzeti Geológiai és Vulkanológiai Intézet (INGV) szakvéleményét követően ezt visszavonta. A közösségi médiában tett újabb bejelentésében már azt írta, hogy „a földrengés ténye még nem nyert megerősítést”.

Toszkána tartomány geofizikai intézete és a firenzei egyetem az eset kapcsán kiadott közös közleményében azt írta, hogy egy másodpercenként 600 kilométeres sebességű „rengés” történt, hozzátéve azonban, hogy „a mért adatok alapján ezt leginkább egy becsapódó meteorit okozhatta”.

Az olasz polgári védelem egy névtelenséget kérő munkatársa ugyanakkor a Corriere della Sera című olasz napilapnak azt mondta, hogy a hatalmas robaj valószínűleg egy repülőgéptől származott, mert ha meteorit csapódott volna be, azt érzékelték volna a szeizmográfok. Az olasz légierő azonban már a tartományi elnök nyilatkozata után közölte, hogy „légi incidens” nem történt.

A Corriere della Sera arra is felhívta a figyelmet, hogy Elba szigetén nem most hallott először a lakosság különös hanghatással járó „robbanásokat”: felidézték, hogy hasonló események történtek 2012-ben, 2016-ban és 2023-ban is, ezek okára a mai napig sincs magyarázat.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×