eur:
397.01
usd:
371.8
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
A Sándor-palota által közreadott csoportképen Sulyok Tamás köztársasági elnök (b7) és felesége, Nagy Zsuzsanna (b6), valamint Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus, biokémikus (b5) és Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, a CMF ügyvezető igazgatója (b8), továbbá a Magyar Corvin-lánc Testület tagjai, miután a két tudós az államfőtől átvette a Magyar Corvin-lánc kitüntetést a Sándor-palotában 2024. június 18-án.
Nyitókép: Sándor-palota/Bartos Gyula

Nem akármilyen kitüntetésben részesült Karikó Katalin és Krausz Ferenc

A két Nobel-díjas kutatóknak Magyar Corvin-lánc kitüntetést adott át Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden – közölte a Sándor-palota.

A tájékoztatás szerint a Sándor-palotában megtartott ceremónián az államfő köszöntőjében kiemelte, hogy felfedezéseivel mindkét kitüntetett rendkívüli és nagy jelentőségű tudományos áttörést ért el. Mindketten olyan felfedezést tettek, amelyekre kutatók és tudósok sora tud építeni a jövőben, bővítve az emberiség tudományos eredményeit. Ajtót nyitottak a tudományban új felismerések és megismerések, új lehetőségek felé.

Sulyok Tamás szavai szerint a rengeteg munka, évtizedek szakmai nehézségei, lemondások és küzdelmek sora beérett, hiszen mindketten a világ csúcsára jutottak, oda, ahová csak kevesek érnek el. A köztársasági elnök szerint ezzel „nekünk magyaroknak óriási büszkeséget, hazánknak és minden magyar embernek – határon innen és határon túl – dicsőséget szereztek”.

Budapest, 2024. június 18.
A Sándor-palota által közreadott képen Sulyok Tamás köztársasági elnök átadja a Magyar Corvin-lánc kitüntetést Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológusnak, biokémikusnak a Sándor-palotában 2024. június 18-án. Az eseményen Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, a CMF ügyvezető igazgatója is megkapta a Magyar Corvin-lánc kitüntetést.
MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula
Budapest, 2024. június 18. A Sándor-palota által közreadott képen Sulyok Tamás köztársasági elnök átadja a Magyar Corvin-lánc kitüntetést Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológusnak, biokémikusnak a Sándor-palotában 2024. június 18-án. Az eseményen Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus, a CMF ügyvezető igazgatója is megkapta a Magyar Corvin-lánc kitüntetést. MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

„A mai világban kevés olyan sikeres ember akad, aki hasonló természetességgel tudja venni, kezelni a rivaldafényt, mint Karikó Katalin és Krausz Ferenc. Mi ezt a nagyszerű emberi magatartást, szerénységet is köszönjük nekik, nemcsak tudományos sikereiket. Mert ezzel példát adnak mindannyiunknak” – mondta Sulyok Tamás.

A köztársasági elnök szavai szerint példamutatásuk, ösztönző hatásuk nem csupán emberi tartásukban és tudományos sikereikben merül ki. „Ők azok, akik ismerik a magyar rögvalóságot, hiszen beleszülettek. De ismerik közös kultúránk, nyelvünk, sajátos gondolkodásmódunk, nemzeti értékeink és hagyományaink erejét is” – emelte ki.

„Bebizonyították, hogy Kisújszállás vagy Mór nincs is olyan messze a csúcsoktól. És ezzel hitet adtak Nyírbátortól Kőszegig, sőt, Beregszásztól Szabadkáig minden tehetséges magyarnak, hogy érdemes küzdeni, tűrni és dolgozni” – fogalmazott Sulyok Tamás.

Kiemelte: Karikó Katalin és Krausz Ferenc nemcsak kiváló tudósok és nagyszerű emberek, hanem igaz magyarok is, és ezért méltó és szükségszerű is, hogy hazájuk az egyik legnagyobb kitüntetésben részesítse őket.

Budapest, 2024. június 18.
A Sándor-palota által közreadott képen Sulyok Tamás köztársasági elnök (b) átadja a Magyar Corvin-lánc kitüntetést Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak, a CMF ügyvezető igazgatójának (j) a Sándor-palotában 2024. június 18-án. Az eseményen Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus, biokémikus is megkapta a Magyar Corvin-lánc kitüntetést.
MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula
Budapest, 2024. június 18. A Sándor-palota által közreadott képen Sulyok Tamás köztársasági elnök (b) átadja a Magyar Corvin-lánc kitüntetést Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak, a CMF ügyvezető igazgatójának (j) a Sándor-palotában 2024. június 18-án. Az eseményen Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológus, biokémikus is megkapta a Magyar Corvin-lánc kitüntetést. MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

A közlemény szerint Karikó Katalin beszédében megígérte, hogy minden tudását latba veti annak érdekében, hogy segítse a hazai egyetemek tudományos munkáját és arra ösztönözze a jövő kutatóit, hogy maradjanak a pályánál. Krausz Ferenc pedig megköszönte a "szavakba nehezen önthető megtiszteltetést és szeretetet", és kiemelte tanárai meghatározó szerepét abban, hogy elindult a kutatói pályán.

Mint írták, Karikó Katalin és Krausz Ferenc személyében két kiváló elmével bővült a Magyar Corvin-lánc Testület, amely a sikeres magyarok legjobbjait fogja össze.

Címlapról ajánljuk
A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.

Gól nélküli döntetlennel búcsúztak az ukránok, a belgák nyolcaddöntősök

A belga válogatott gól nélküli döntetlent játszott az ukránokkal a labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának utolsó, harmadik fordulójában Stuttgartban, ezzel az ukránok búcsúztak a kontinenstornától, a rivális pedig bejutott a nyolcaddöntőbe.
VIDEÓ
Nagy esés után kapaszkodtak a tőzsdék

Nagy esés után kapaszkodtak a tőzsdék

Az ázsiai piacokon felemás hangulatban telt szerda reggel a kereskedés, ezt követően Európában a tegnapi esést követően már pluszban nyitottak a tőzsdék, a déli órákra azonban elfogyott a lendület és lefordultak a vezető részvényindexek, Amerikában azonban szerény emelkedést láttunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×