eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Nyitókép: Pixabay

Chilében már épül a világ legnagyobb csillagászati kamerája, a sötét anyagot figyeli majd

Chile északi részén, az Atacama-sivatag szélén álló Vera C. Rubin Obszervatóriumba telepítik a valaha épített legnagyobb optikai csillagászati digitális kamerát, amely egy évtizedig kutatja majd a sötét anyag természetét a világegyetemben.

A csaknem háromtonnás kamera 3,2 gigapixel feletti felbontással rendelkezik.

A sötét anyag kutatásában úttörő munkát végző Vera C. Rubin amerikai csillagászról 2019-ben elnevezett obszervatórium darabjait több járművel szállították a Santiagótól mintegy 565 kilométerre északra magasodó Cerro Pachón-hegy csúcsára, az Atacama-sivatag szélére.

Az obszervatóriumot üzemeltető NOIRLab központ igazgatóhelyettese, Stuartt Corder, az AURA egyetemi szövetség tudományos vezetője a napokban elmondta, hogy már minden készen áll a tesztelésre és reményeik szerint hamarosan telepíteni tudják a rendszereket.

A honlapja szerint

az obszervatórium nyolcméteres, nagy látómezejű földi távcsőből, a kamerából és egy automatizált adatfeldolgozó rendszerből áll.

A tízéves kutatás során éjszakánként mintegy 20 terabájt (TB) adatot gyűjt, és működése alatt 15 petabájos (PB) katalógusadatbázist hoz létre.

A kutatással a sötét energia és a sötét anyag természetét vizsgálják a világegyetemben, és a Föld aszteroidákkal, illetve a Naphoz közeli más csillagokkal és bolygókkal való ütközésének lehetőségét.

Az AURA 47 amerikai intézményből és három nemzetközi társszervezetből álló konzorcium, amely csillagászati obszervatóriumokat működtet a Nemzeti Tudományos Alapítvány és a NASA számára. A szervezethez tartozik a NOIRLab központ is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×