eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Young business woman with fake eyes painted on adhesive note sleeping at workplace in office
Nyitókép: thianchai sitthikongsak/Getty Images

Döbbenetes következményei lehetnek a rendszertelen munkarendnek

A rendszertelen munkarend által okozott hátrányok, mint a fáradtság és a családdal töltött idő hiánya, jól ismertek. Ám új kutatások rávilágítanak arra, hogy mindez súlyosabb hosszú távú egészségügyi következményekkel is járhat.

Egy amerikai folyóiratban közzétett új kutatás szerint a fiatal felnőttkori rendszertelen munkarend hosszú távon komoly egészségügyi és mentális problémákhoz vezethet, beleértve az alvásminőség romlását, a fizikai és mentális funkciók csökkenését, valamint a rossz egészségi állapotot és depressziós tüneteket - írja a Pénzcentrum a CNN cikke nyomán.

A portál a PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva arról számol be, hogy a rendszertelen munkaidő negatívan befolyásolhatja az általános egészségi állapotot és a társadalmi életet. Dr. Wen-Jui Han, a New York-i Egyetem Silver School of Social Work professzora szerint a vizsgált munkarendek nagy része nem felel meg a stabil nappali munkavégzésnek, ami jelentős egészségügyi problémákhoz vezethet. A tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik változatos munkarendben dolgoznak,

nagyobb valószínűséggel alakulnak ki 50 éves korukra alvásproblémák, romló fizikai és mentális funkciók, rosszabb egészségi állapot és depressziós tünetek.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy ezek az összefüggések hogyan kapcsolódnak a társadalmi helyzetükkel összefüggő tényezőkhöz. A kutatók több mint 7300 ember adatait elemezték, akik az 1979-es National Longitudinal Survey of Youth résztvevői voltak. Az eredmények rámutattak arra, hogy a rendszertelen munkarend különösen negatívan érintette az egészséget a középkorúak körében.

A lap szerint azonban van megoldás: a dolgozók enyhíthetik ezeket a negatív hatásokat bizonyos stratégiák alkalmazásával, mint például egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással. Fontos továbbá az alvás körülményeinek optimalizálása és rendszeres egészségügyi ellenőrzéseken való részvétel.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×