eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Unsplash

Atomonként állítják össze a legnagyobb teleszkóp főtükrét

A "Rendkívül Nagy Teleszkóp" névre hallgató óriás eszköz főtükre közel 800 darabból áll, amiket hihetetlen precizitással kell elkészíteni.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) most készülő Rendkívül Nagy Teleszkópja (Extremely Large Telescope, ELT) a legnagyobb optikai teleszkóp lesz a világon, aminek 39 méteres M1 főtükrét 798 darab, hatszögű modulból állítják össze - számol be róla a Rakéta.hu. Az egyes panelek alapjai üveg-kerámia kompozitból készülnek és többrétegű, ezüstből, nikkel-króm ötvözetből és szilícium-nitridből álló bevonatot kapnak.

A távcső még előkészületi fázisban jár, csak az évtized végén kezdheti meg a működését, de az elemek elkészítése folyamatosan zajlik, az első egységre már felhelyezték a bevonatot. A munka két órán át tartott és a visszatükröző réteghez 1,7 grammnyi ezüstöt használtak fel.

A többi réteget az ESO leírása szerint atomonként rakják fel: ezeknek a borításoknak az elsődleges feladata az lesz, hogy megóvják az ezüstréteget a homályosodástól

- írja a lap. Annak érdekében, hogy a távcső hosszú időn keresztül megőrizze minőségét, 18 hónaponként megismétlik az eljárást minden egyes szegmensen. A felújítás idejére nem állítják le a tudományos munkákat, a tükörpaneleket felváltva kezelik, így a karbantartás lényegében folyamatosan zajlik majd. A biztonság kedvéért 133 extra tükörelemet is elkészítenek az esetleges cserékhez.

Az M1 főtükrön kívül számos másikat is tartalmaz majd a teleszkóp:

  • az M2 a világ legnagyobb domború tükre lesz a maga 4,25 méteres átmérőjével, és az M1 fényét továbbítja majd az M3-hoz;
  • az M3 szintén egy hatalmas, 4 méter átmérőjű tükör lesz, csak a tükörfelülete 3 tonnát nyom majd;
  • az M4 egy deformálható tükör, aminek felszíni alakját 5000 aktuátorral lehet majd másodpercenként 1000 alkalommal változtatni - ez végzi a korrigálást, hogy a teleszkóp igazán éles képet adjon;
  • az M5 pedig egy 2,7x2,2 méteres, elliptikus tükör lesz, ami az M4-gyel együtt a korrigálásban lesz majd fontos.

A lap azt írja, a teljes szerkezet a teljes szerkezet egy 80 méter magas dómban kap majd helyet a chilei Atacama-sivatagban, ám az irányítóközpontja 23 kilométerrel távolabb lesz, amit jelenleg is használnak a Nagyon Nagy Teleszkóp (Very Large Telescope, VLT) üzemeltetésére.

A távcső infravörös tartományban is képes lesz észlelni, és az eddigi legnagyobb optikai távcső lesz. Rádió-teleszkópból létezik nagyobb: a Kínában található FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope), ahogy az nevéből kitűnik, 500 méter átmérőjű tányérral rendelkezik.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×