eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Meglepő módszerrel javították az emberi memóriát tudósok

Egy új kísérlet annak nyomába eredet, hogy vajon javíthatják-e a lézersugarak a rövidtávú memóriát.

A rövid távú memória mindössze "hatóideje" 15-30 másodperc. Egy információ ezután vagy elfelejtődik, vagy, ha fontos dologról van szó, átkerül a hosszú távú emlékezetbe. Ez a mechanizmus az agyat védi a túlterhelődéstől. Ennek a fajta memóriának a működését, illetve egy bizonyos lézertechnológia, a transzkraniális fotobiomoduláció (tPBM) rá gyakorolt hatását vizsgálták a brit Birminghami Egyetem és a kínai Pekingi Normal Egyetem kutatói - írta a hvg.hu a science.org alapján. Egy nem invazív fénymegvilágítási módszerről van szó, amely 600 és 1100 nanométer közötti hullámhosszon célozza meg az agyat.

A tudósok érdekes eredményre jutottak. 90 önkéntest vontak be a vizsgálatokba, 18 és 25 év közötti férfiakat és nőket. 1064 nanométer hullámhosszúságú lézerfénynek tették ki az agyuk egy meghatározott részét, majd emlékezniük kellett képernyőn megjelenő elemek színére és tájolására. Akik 12 percig kaptak lézerkezelést sokkal jobban emlékeztek, és akár 25 százalékkal javult a teljesítményük az inaktív lézeres kezelésnek kitett kontrollcsoporthoz képest - ekkora különbség nem lehetett véletlen.

A szakemberek reményei szerint ez az új módszer segíthet a figyelemhez kapcsolódó betegségekkel, például a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenességgel (ADHD) élő emberek kezelésében.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×