eur:
389.41
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Elon Musk, az X közösségi médiaplatform, a Tesla Motors elektromosjármű-gyártó, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat tulajdonosa beszél az Olasz Testvérek kormánypárt  ifjúsági szervezete által rendezett, Atreju nevű találkozón Rómában 2023. december 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Először ültetett chipet egy ember agyába a Neuralink, Elon Musk biotech cége

Korábban állatokba már ültettek sikerrel implantátumot, emberen azonban azelőtt még nem végeztek hasonló beavatkozást.

Elon Musk agyi implantátumokat gyártó cége, a Neuralink beültette az első mikrocsipjét egy ember agyába. A beavatkozás vasárnap történt, a páciens jól van és gyógyul, a kezdeti eredmények pedig biztatóak, mindezt X-profilján jelentette be a tech-milliárdos - írja a Telex.

A Neuralink célja az, hogy a bénult emberek képesek legyenek a számítógépes kurzort vagy billentyűzetet kizárólag a gondolataik segítségével irányítani.

Elon Musk reményei szerint a „Telepátia” nevű termék lehetővé teszi majd, hogy a Stephen Hawkingéhoz hasonló, bénulást okozó betegséggel élő emberek gyorsabban kommunikáljanak - számol be róla a Sky News.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) tavaly engedélyezte a vállalatnak, hogy elvégezze az első kísérletet az implantátum embereken való tesztelésére, ami fontos mérföldkő volt a technológia fejlesztésben. A Neuralink közlése szerint szeptemberben kaptán meg az engedélyt önkéntesen toborzására a kísérlethez.

A cég korábban sikeresen ültetett már be csipet egy majom és egy malac agyába is. A Pager nevű makákó az implantátum segítségével képes volt a gondolataival irányítani a Pong nevű videojátékot is.

Az FDA korábban kifogásolta a csipek lítium-akkumulátorát és a rajtuk lévő vezetékek lehetséges agyba jutását, valamint azt, hogy később ki lehet-e őket szedni az agyból károsodás nélkül.

A Neuralink ellen korábban állatkínzás és egészségügyi előírások megszegése miatt is indult eljárás.

Elon Musk korábban azt nyilatkozta, hogy az agyba ültethető implantátumokkal egy sor népbetegséget lehetne megoldani az elhízástól a depresszióig, meg lehetne gyógyítani a skizofréniát és az autizmust, emellett a telepátiát is reálisnak tartja. Azt nyilatkozta, annyira bízik a technológiában, hogy a saját gyerekei agyába is hajlandó lenne csipet ültetni.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×