eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Improve the memory with neural link.
Nyitókép: Getty Images

Valóra vált Elon Musk nagy álma: itt a gondolatokkal mozgatható egérkurzor

A Neuralink egy agyi implantátumokat gyártó startup, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy összekösse az ember idegrendszerét a testén kívül működő eszközökkel.

Elon Musk tulajdonos bejelentette, hogy egy hónappal a műtétjét követően felépült a Neuralink első olyan önkéntes páciense, akinek az agyába implantátumot ültettek be – írja a hwsw.hu.

A milliárdos közölte: a neurotechnológiai vállalat biotech-startupjának rendszerei észlelik a páciens neuron-hálózatának működését, így

az önkéntes jelentkező képes a gondolataival vezérelni egy számítógéphez csatlakoztatott egeret is.

Elon Musk jelezte: a Neuralink következő lépésként azt próbálja meg elérni, hogy minél több egérgomb-kattintást tudjanak elérni a páciensnél.

A Neuralink egy agyi implantátumokat gyártó startup, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy összekösse az ember idegrendszerét a testén kívül működő eszközökkel. A beültetés során sebészrobot segítségével egy agy-számítógép interfész implantátumot helyeznek el az agynak abba a részébe, amely a mozgás szándékát irányítja.

Elon Musk korábban úgy nyilatkozott, a találmány továbbfejlesztésével elérhetik akár azt is, hogy vakok, némák vagy halláskárosultak visszakaphassák érzékszervi képességeiket. Az implantok az elképzelések szerint a jövőben képesek lehetnek olyan fiziológiai és pszichés kondíciókat javítani vagy gyógyítani, mint a kóros elhízás, az autizmus, a depresszió vagy a skizofrénia.

A Neuralink tavaly szeptemberben kapott engedélyt az emberi pácienseken történő beültetésekre, melyeket robot végez. A startup és az implantátum segítségével januárban hajtották végre az első emberkísérletet egy amerikai önkéntesen, azóta pedig többen is vállalkoztak már az implantátum beültetésére.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×