eur:
394.38
usd:
370.51
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Improve the memory with neural link.
Nyitókép: Getty Images

Valóra vált Elon Musk nagy álma: itt a gondolatokkal mozgatható egérkurzor

A Neuralink egy agyi implantátumokat gyártó startup, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy összekösse az ember idegrendszerét a testén kívül működő eszközökkel.

Elon Musk tulajdonos bejelentette, hogy egy hónappal a műtétjét követően felépült a Neuralink első olyan önkéntes páciense, akinek az agyába implantátumot ültettek be – írja a hwsw.hu.

A milliárdos közölte: a neurotechnológiai vállalat biotech-startupjának rendszerei észlelik a páciens neuron-hálózatának működését, így

az önkéntes jelentkező képes a gondolataival vezérelni egy számítógéphez csatlakoztatott egeret is.

Elon Musk jelezte: a Neuralink következő lépésként azt próbálja meg elérni, hogy minél több egérgomb-kattintást tudjanak elérni a páciensnél.

A Neuralink egy agyi implantátumokat gyártó startup, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy összekösse az ember idegrendszerét a testén kívül működő eszközökkel. A beültetés során sebészrobot segítségével egy agy-számítógép interfész implantátumot helyeznek el az agynak abba a részébe, amely a mozgás szándékát irányítja.

Elon Musk korábban úgy nyilatkozott, a találmány továbbfejlesztésével elérhetik akár azt is, hogy vakok, némák vagy halláskárosultak visszakaphassák érzékszervi képességeiket. Az implantok az elképzelések szerint a jövőben képesek lehetnek olyan fiziológiai és pszichés kondíciókat javítani vagy gyógyítani, mint a kóros elhízás, az autizmus, a depresszió vagy a skizofrénia.

A Neuralink tavaly szeptemberben kapott engedélyt az emberi pácienseken történő beültetésekre, melyeket robot végez. A startup és az implantátum segítségével januárban hajtották végre az első emberkísérletet egy amerikai önkéntesen, azóta pedig többen is vállalkoztak már az implantátum beültetésére.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Az Egyesült Államok szankciókat tervez az izraeli hadsereg (IDF) egy egységével szemben, amelyet az emberi jogok megsértésével vádolnak. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington szankcionálná az IDF egyik alakulatát – írja a The Guardian. Isaac Herzog izraeli elnök szerint az európai vezetők sürgősen fel kell, hogy ébredjenek és felismerjék az Irán által jelentett globális veszélyt, amely drónok ezreit szállítja Oroszországnak és nukleáris fegyverprogramját is folytatja, miközben Izrael a Gázai övezetben és Irán ellen is védekezik - számolt be a Politico. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×