eur:
389.39
usd:
363.55
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Rengeteg áramot adnak, cserébe nem kérnek semmit – az algák

Az eddig ismert fajoknál akár tízszer nagyobb áramtermelésre képes zöldalgatörzset azonosítottak a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai. Tóth Szilviát, a Növénybiológiai Intézet munkatársát kérdezte az InfoRádió Szigma - A holnap vílága című tudományos magazinműsora.

Sikerült egy olyan algatörzset azonosítani magyar tudósoknak, amelynek az áramtermelő képessége mintegy tízszerese az eddig ismert és ismertetett fajokéhoz képest – mondta el az InfoRádió Szigma – A holnap világa című tudományos magazinműsorában Tóth Szilvia, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetének munkatársa.

Az algák fotoszintézis segítségével fejlesztenek áramot. "Az algák fotoszintézist végző élőlények, ami azt jelenti, hogy a napfény energiáját használják, ennek segítségével cukrokat és egyéb anyagcseretermékeket állítanak elő víz felhasználásával és a légköri szén-dioxid megkötésével" – részletezte Tóth Szilvia.

Az algákkal kapcsolatban – mint folytatta – az az érdekes, hogy a fotoszintetikus elektrontranszportból származó elektronok egy része kijut a sejtből, és ott különböző anyagokat képes redukálni, tehát elektront nekik átadni.

"Van egy közvetítő molekula, amelynek nagyon hatékonyan képesek az elektronokat átadni, ez a közvetítő molekula redukál egy anód elektródot, és így keletkezik az áram; jól mérhető áramtermelési képességgel rendelkeznek ezek az algafajok" – ecsetelte.

Hogy mekkora áramról beszélünk, azt nehéz megfogalmazni, mert nyilván az alga mennyiségéről van szó. "Kisebb áramigényű eszközöket akár lehet is vele működtetni, mint például lámpák, mikroprocesszor, telefontöltés, ilyen méretekben tudjuk elképzelni, hogy használható az algák áramtermelése" – mutatott rá Tóth Szilvia.

Brit tudósok a tavalyi évben publikáltak cikket egy kutatásról, amelyben egy normál elem méretű minireaktorban helyezték el az algákat, ehhez képest egy mikroprocesszort hónapokon keresztül tudtak működtetni; nagyobb méretben tehát nagyobb áramtermelés érhető el, de

"nem igényel nagy mennyiségű algát, hogy egy normális méretű berendezés működtethető legyen".

Az algákat a folyamat nem használja el, de nyilván őket is táplálni kell valamivel. Hogy elég-e erre a fény, arról azt mondta, nagyon fontos megválasztani, milyen tápoldatban neveljük az algákat, illetve az is fontos szempont, hogy az algák regenerálódásra képesek, akár hat hónapig is elvannak egy edényben.

"Az algák nagyon sokáig fennmaradnak különösebb mennyiségű tápanyagforrás nélkül is, egyszerű sókra, vízre van szükség, nem igényel speciális anyagokat az algák felnevelése, életben tartása" – hangsúlyozta Tóth Szilvia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×