eur:
390.69
usd:
366.51
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Részleges holdfogyatkozás Salgótarjánból fotózva 2023. október 28-án este. A holdfogyatkozást az okozza, hogy a Föld a Nap és a Hold közé kerül, ezért a Föld árnyéka részben vagy teljesen a Holdra vetül.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

A magyar foci a Holdra készül, ma van az indulás, élőben nézheti

Az Egyesült Államok ismét a Holdra indul január 8-án. A tervek szerint leszáll a Holdra és egy magyar eszköz is lesz rajta.

A spacejunkie.hu egészen részletes adatokat és beszámolót közöl a misszióról, amely során egy kereskedelmi űreszköz juthat el a Holdra.

A tervezett indulás ideje: 2024. január 8. 8:18, Cape Canaveral Űrhaderőbázis, Space Launch Complex-41 (SLC-41) indítóállás, Florida, USA.

A Peregrine Mission One vagy másik nevén a NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) program keretében valósul meg. Ezen program lényege, hogy az űrhivatal a költséghatékonyság jegyében összesen 14 kereskedelmi partnert bízott meg, hogy akár saját, akár NASA műszercsomagot, rovert vagy egyéb űreszközt a Holdra juttassanak.

A küldetésnek magyar vonatkozása is van, hiszen a 21 űrberendezést visz magával az űrhajó. Köztük van

a Puli Space Téridő Plakettje

is, mely egy 20×20 cm-es gravírozott alumínium tábla és többek között örök emléket állít a legendás Aranycsapatnak is. Arról, hogy miről szól a Puli-projekt ide kattintva olvashat részleteket.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×