eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én. Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az MTA-nak készített összefoglalójában.
Nyitókép: MTI/Varga György

Kivárásra játszik a Balaton legveszélyesebb lakója

Az algahelyzetről adott tájékoztatást a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

A Balaton vízhőmérséklete 10 fok alá csökkent, amely már az algák számára is komoly változást jelent – írja a közleményében a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

Mivel az algásodás a nyári, meleg időszakokban időnként súlyos problémát okoz a tóban, ezért folyamatosan nyiomon követik az algahelyzetet a vízben. A legfrissebb tájékoztatás szerint az algabiomassza jelentősen csökkent (2-5 µg/L a-klorofill koncentráció mérhető) az elmúlt időszakban és a faji összetétel is változott. A nyáron/kora ősszel jellemző nitrogénkötő cianobaktériumok és fecskemoszatok eltűntek a vízből és átadták helyüket a késő őszi/ téli algáknak. A nyári algák kitartó sejtjei leválva a vegetatív sejtekről az üledékbe süllyedve várják a melegebb időszak visszatértét.

Jelenleg több algacsoport képviselői vannak jelen (főként zöldalgák, kovamoszatok és az egybarázdás ostorosok) a vízben, közülük is a legnagyobbak a zöldalgák közé tartozó Closterium és Pediastrum fajok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×