eur:
389.57
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Chinese National Space Agency and Chinese Academy of Sciences

Furcsa objektum csapódott a Holdba, az amerikaiak Kínát gyanúsítják

A teleszkópok adatai azt mutatták, hogy a szerkezet a 2014-es kínai Csang-o-5-T1 misszióhoz tartozott és a rakétán egy azonosíthatatlan teher is volt.

Egy objektum becsapódását észlelték a Hold túlsó oldalán, aminek a kiváltó okát a mai napig találgatják a szakértők. Az egyik vizsgálat alapján az űrszemét egy kínai rakéta lehetett, amelyhez egy azonosítatlan objektum kapcsolódott – írja az IFLScience beszámolója alapján a 24.hu.

Mindez még 2022. március 4-én történt, amikor a WE0913A jelű tárgy jellegzetes, kettős krátert hagyott hátra. Eleinte úgy tűnt, az ember alkotta objektum a SpaceX egyik Falcon 9 rakétája volt, később azonban földi teleszkópok adatait elemezve kiderült, hogy

a szerkezet a 2014-es kínai Csang-o-5-T1 misszióhoz tartozhatott, igaz a kínaiak tagadják, hogy bármi közük is lett volna az ütközéshez.

A jelenséget vizsgáló amerikai kutatók szerint az objektum a küldetés Csang-cseng rakétájának egyik része lehetett és a rakétán egy azonosíthatatlan teher is volt.

Szakértők úgy vélik, mivel a Csang-cseng stabilan zuhant, valami kiegyensúlyozhatta a rakétafokozat két hajtóművét. Ezt a vélekedést támasztja alá az a tény is, hogy a becsapódás két, egymást átfedő krátert hozott létre: a keleti 18, a nyugati pedig 16 méter széles.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×