eur:
387.82
usd:
358.29
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Bitcoin Symbol in a digital raster microstructure - 3d illustration
Nyitókép: peterschreiber.media/Getty Images

Egy karnyújtásnyira a 85 milliárd forintnyi bitcoin, mégsem nyúl érte a gazdája

Évek óta izgalomban tartja a kriptoközösséget a Stefan Thomas nevű, San Franciscóban élő svájci kriptovállalkozó története, akinek a tulajdonában van egy 2011-es IronKey pendrive, de elvesztette a jelszót, amivel a meghajtó feloldható, így nem fér hozzá a ma már dollárban is százmilliókat érő bitcoinvagyonhoz.

Stefan Thomas eddig nyolc sikertelen kísérletet tett, már csak két próbálkozása maradt, a tizedik rossz próba után az IronKey automatizmusa életbe lép, töröl minden hozzáférést, és

örökre elveszik a rajta tárolt 7002 darab bitcoin, amiknek piaci értéke 239 millió dollár, átszámítva közel 87 milliárd forint

– írja a VG.

A kriptovállalkozó bitcoinja egy Mi a Bitcoin? című videó elkészítéséért kapot, amit még 2011 elején tett közzé a YouTube-on, amikor egy bitcoin még 1 dollárnál is kevesebbet ért. Stefan Thomas még ebben az évben elmondta a Wired című tudományos magazinnak, hogy véletlenül kitörölte a tárca két biztonsági másolatát, amiben a hétezer kriptopénzt tárolta, majd elvesztette azt a papírdarabot, amin a harmadik, IronKeyen tárolt másolat dekódolásához szükséges jelszó volt.

Máris lenne egy megoldás, de…

Az Unchipered nevű seattle-i startup azonban megtalálhatta a megoldást, a Wired újságírója próbára is tette őket. Egy ugyanolyan IronKeyt küldött el nekik, másnap pedig visszakapta tőlük a megfejtést, a saját jelszavát. Az Unchipered hackerei ezt úgy tudták elérni, hogy kifejlesztettek egy IronKey-jelszófeltörési eljárást, ami lényegében végtelen számú próbálkozást tett lehetővé számukra.

Egy nagy teljesítményű számítógéppel 200 ezermilliárd próbát tettek, mire az újságírótól kapott pendrive-val „betaláltak”. Az Unchipered hackerei előtt is ismert volt, mekkora kincset rejt Thomas pendrive-ja, ám most, hogy kezükben a kulcs a zárhoz, nagyon úgy tűnik, az egyik svájci bank páncéltermében őrzött pendrive tulajdonosa nem kér a segítségükből. Még addig sem jutottak el, hogy a sikerdíjról egyeztessenek, Thomas udvariasan elutasította a hackercsapatot.

A kriptovállalkozó a Wired érdeklődésére közölte, hogy már egy másik szakértői csoporttal dolgozik, így már nem áll módjában újakkal tárgyalni.

A Kingston Storage, ami az IronKey tulajdonosa, nem válaszolt a magazin megkeresésére.

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×