eur:
389.62
usd:
363.98
bux:
68083.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Bitcoin Symbol in a digital raster microstructure - 3d illustration
Nyitókép: peterschreiber.media/Getty Images

Egy karnyújtásnyira a 85 milliárd forintnyi bitcoin, mégsem nyúl érte a gazdája

Évek óta izgalomban tartja a kriptoközösséget a Stefan Thomas nevű, San Franciscóban élő svájci kriptovállalkozó története, akinek a tulajdonában van egy 2011-es IronKey pendrive, de elvesztette a jelszót, amivel a meghajtó feloldható, így nem fér hozzá a ma már dollárban is százmilliókat érő bitcoinvagyonhoz.

Stefan Thomas eddig nyolc sikertelen kísérletet tett, már csak két próbálkozása maradt, a tizedik rossz próba után az IronKey automatizmusa életbe lép, töröl minden hozzáférést, és

örökre elveszik a rajta tárolt 7002 darab bitcoin, amiknek piaci értéke 239 millió dollár, átszámítva közel 87 milliárd forint

– írja a VG.

A kriptovállalkozó bitcoinja egy Mi a Bitcoin? című videó elkészítéséért kapot, amit még 2011 elején tett közzé a YouTube-on, amikor egy bitcoin még 1 dollárnál is kevesebbet ért. Stefan Thomas még ebben az évben elmondta a Wired című tudományos magazinnak, hogy véletlenül kitörölte a tárca két biztonsági másolatát, amiben a hétezer kriptopénzt tárolta, majd elvesztette azt a papírdarabot, amin a harmadik, IronKeyen tárolt másolat dekódolásához szükséges jelszó volt.

Máris lenne egy megoldás, de…

Az Unchipered nevű seattle-i startup azonban megtalálhatta a megoldást, a Wired újságírója próbára is tette őket. Egy ugyanolyan IronKeyt küldött el nekik, másnap pedig visszakapta tőlük a megfejtést, a saját jelszavát. Az Unchipered hackerei ezt úgy tudták elérni, hogy kifejlesztettek egy IronKey-jelszófeltörési eljárást, ami lényegében végtelen számú próbálkozást tett lehetővé számukra.

Egy nagy teljesítményű számítógéppel 200 ezermilliárd próbát tettek, mire az újságírótól kapott pendrive-val „betaláltak”. Az Unchipered hackerei előtt is ismert volt, mekkora kincset rejt Thomas pendrive-ja, ám most, hogy kezükben a kulcs a zárhoz, nagyon úgy tűnik, az egyik svájci bank páncéltermében őrzött pendrive tulajdonosa nem kér a segítségükből. Még addig sem jutottak el, hogy a sikerdíjról egyeztessenek, Thomas udvariasan elutasította a hackercsapatot.

A kriptovállalkozó a Wired érdeklődésére közölte, hogy már egy másik szakértői csoporttal dolgozik, így már nem áll módjában újakkal tárgyalni.

A Kingston Storage, ami az IronKey tulajdonosa, nem válaszolt a magazin megkeresésére.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×