eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fellövik a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat nagy teherbírású hordozórakétájával összekapcsolt Psyche űrszondát a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontból 2023. október 13-én. A Psyche a vele azonos nevű, a Mars és a Jupiter között elhelyezkedő, fémekben gazdag kisbolygóra utazik mintegy hat év alatt.
Nyitókép: MTI/AP/John Raoux

A Mars és a Jupiter közé lőtt űreszközt Amerika – egy fémmel borított kisbolygó miatt

A NASA által elindított Psyche űrszonda az első a történelemben, amely egy fémmel borított kisbolygót vizsgálhat. A tudósok úgy vélik, az aszteroida egy korai bolygó magjából származó töredék, s ezért képet nyújthat a Föld és más kőzetbolygók megközelíthetetlen magjáról.

A NASA a Kennedy Űrközpontból útnak indította Psyche nevű űrszondáját, amely 6 év alatt ér el egy ritka, fém borította aszteroidához.

Az expedíció jelentőségéről Kiss László csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója beszélt az InfoRádióban.

"Potenciálisan egy olyan, egykori bolygócsírának lehet a része, mint amilyen a Földünk belsejét is annak idején létrehozta. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy

a Psyche vizsgálatával mintha egy időutazást folytatnánk 4,5 milliárd évvel ezelőttre, amikor a Föld is összeállt.

Lényegében az is lehet, hogy egy nagyobb test része volt az aszteroida, és egy ütközés révén széttört. Egy ilyen típusú kisbolygónál mindenesetre ember gyártotta eszköz még nem járt, csupasz, kozmikus kőrakásoknál jártak már szondák" - mondta.

A Psyche nem fog semmit visszahozni a Földre, viszont közvetlen közelről fogja feltérképezni ezt a majdnem 300 kilométer átmérőjű testet.

Az Arizonai Egyetem tudósai szerint az aszteroida a 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett naprendszer bolygóképződésének építőeleme lehet. Vizsgálatával a szakértők választ kaphatnak arra, hogy hogyan keletkezett az élet a Földön, vagy hogy mi teszi lakhatóvá a bolygónkat.

Kiss László úgy látja, a Psyche űrszonda ilyen jelentőségű kérdésekre még nem adhat teljes körű választ.

"Az élethez nem fog ez sokat hozzátenni, de mégis egy nagyon más összetételű test vizsgálata zajlik majd, mint amilyeneket eddig ismertünk, olyan, mint amiből a Földünk magja állt össze. A Földünkben egy olvadt vasmag van mindmáig, és az generálja a mágneses terünket.

Ténylegesen félresikerült vagy be nem fejezett bolygókeletkezés szilánkja lehet az aszteroida,

ha tehát közelről megnézzük, abba láthatunk bele, milyen folyamatok hozták létre, adott esetben semmisítették meg a kialakulóban lévő bolygócsírákat."

A NASA beszámolója szerint az eddig felfedezett kilenc nagy fémtartalmú aszteroida közül a Nap körül a fő aszteroidaöv külső részén, a Mars és a Jupiter között keringő aszteroida a legnagyobb. A csillagászok mérései szerint a legnagyobb szélessége 232 kilométer, hosszúsága pedig 280 kilométer.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×