eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA munkatársa az OSIRIS-Rex amerikai űrszondánál a védelmi minisztérium utahi kísérleti és kiképzőközpontjában, miután az űreszköz az általa begyűjtött aszteroidamintával földet ért a sivatagban, az Utah állambeli Dugway térségében 2023. szeptember 24-én. A 2016 szeptemberében a floridai Cape Canaveral űrközpontból indított űrszonda mintegy 250 grammnyi kőzetmintával tért vissza, amit 2020 októberében gyűjtött be a Földtől mintegy 320 millió kilométerre lévő, felhőkarcoló méretű Bennu aszteroidán. A mintákat a NASA texasi laborjába szállítják elemzésre. Az OSIRIS-Rex az első amerikai űreszköz, amely aszteroidáról gyűjtött mintát.
Nyitókép: MTI/AP pool/Rick Bowmer

Kiss László: 4,5 milliárd éves múltba repülhetünk vissza az űrből jött anyag vizsgálatával

Földet ért az OSIRIS-REx űrszonda, ami a Bennu kisbolygó felszínéről hozott talajmintát. A küldetés nem minden tekintetben egyedülálló, mindenesetre rekord mennyiségű begyűjtött anyaggal érkezett. Kiss László csillagászt, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatóját kérdeztük.

A NASA Amerika legelső kisbolygó mintáját hozta vissza a Földre 2023. szeptember 24-én, amikor magyar idő szerint délután 5 óra körül az OSIRIS-REx szondáról pár órával korábban levált, nagyjából 46 kilós kapszula landolt az Utah állambeli tesztpályán, a sivatag közepén. A kapszula körülbelül 250 gramm mintával tért vissza a Bennu kisbolygóról, amiről annyit érdemes tudni, hogy egy körülbelül 500 méter átmérőjű, szabálytalan, leginkább kockára emlékeztető alakú kis égitest, ami pályája során – amikor a Nap körül kering –, kétszer is metszi a Földünk pályáját, magyarán egy Föld-közeli objektum.

Kiss László szavai alapján a 2016-ban útnak indított OSIRIS-REx, amikor 2018-ban megérkezett a kisbolygóhoz, egy nagyon érdekes, apró kavicsokkal borított felszínű égitestet talált, hazatértével most pedig egy hétéves sztori zárult le. A számokat illetően a csillagász megjegyezte: két évig tartott, mire megtalálták azt a helyet, ahol „tuti biztos” volt, hogy mintát tud venni, hazaútja pedig csaknem három évig tartott. Az űrszonda teljes útvonal alatt 4 milliárd kilométert utazott. "Nem utolsó sorban,

a begyűjtött minta remélhetőleg 4,5 milliárd éves múltba, a Naprendszerünk keletkezésének korszakába repíthet vissza"

– emelte ki a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

A japán űrügynökség (JAXA) a Hayabusa nevű szondáival 2010-ben és 2020-ban már hozott vissza, először milligramm nagyságrendben, másodjára 5 gramm mintát, tehát az amerikaiak által most hozott 250 gramm minden korábbi mintánál legalább ötvenszer, de akár ezerszer is több. A minták azonban nem csak mennyiségben, de összetételben is eltérőek: az OSIRIS-REx alapvetően egy szénben gazdag égitestet mintavételezett meg, amivel kapcsolatban az a remény, hogy bonyolultabb szén-hidrogéneket is tartalmazó molekulákat sikerült majd esetleg beazonosítani, amik köztudottan a DNS-nek és RNS-nek alap építőkövei – magyarázta Kiss László. „Ténylegesen

arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy érintetlen ősi naprendszeri darabkában mennyire vannak meg azok az építőkövek, amik a Földünk kialakulása után néhány százmillió évvel már az élet legprimitívebb formáit létre voltak képesek hozni.”

A begyűjtött talajmintából a NASA külföldi partnerei, a Kanadai Űrügynökség és a JAXA is fognak kapni „darabkákat” részletes földi laboratórium elemzésekhez – tette hozzá a csillagász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×