eur:
381.95
usd:
353.78
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
só sós salt
Nyitókép: Pixabay

Egy mindennapi mozdulat elkerülése óriásit segíthet az egészséges életben

Sokat sóz, keveset, csak néha vagy egyáltalán nem? Százalékos eredmények a sóhasználat egészségügyi következményeiről.

Az már régóta ismert, hogy túl sok só fogyasztása általánosságban magas vérnyomáshoz, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához vezethet. A témában folytatott friss tanulmányok megírásához a dél-koreai Kyungpook Nemzeti Egyetem kutatói több mint 500 ezer, 40 és 70 év közötti ember, a brit UK Biobank adatbázisban tárolt egészségügyi információit vizsgálták a 2006 és 2010 közötti időszakból.

A résztvevők ételsózási szokásait tanulmányozták: hogy soha/ritkán, néha, általában vagy mindig sózzák ételeiket. A válaszadók egészségügyi állapotáról szóló adatokat ezután 11 évre nézve tanulmányozták, hogy fényt derítsenek a sófogyasztás és az esetleges megbetegedések közötti összefüggésekre. A hvg.hu cikke szerint kiderült:

  • azoknál, akik soha nem sózzák meg az ételüket, 18 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki AF, mint azoknál, akik rendszeresen használják ezt az ételízesítőt.
  • Azok, akik csak néha nyúltak a só után, 15 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek pitvarfibrillációtól.
  • Akik az általában választ választották, azoknál 12 százalékkal alacsonyabb a kockázat azokhoz képest, akik mindig megsózzák az ételüket.

Vagyis a sómentes diéta akár közel 20 százalékkal is csökkentheti a szívproblémák kialakulásának kockázatát.

Az aktuális ajánlás szerint egyébként napi 6 gramm, vagyis egy teáskanálnyi só bevitele az elfogadott, de ez gyorsan összejöhet, hiszen lényegében majdnem minden élelmiszerben van só.

(A vizsgálatból kizárták azokat, akiknek korábban már volt pitvarfibrillációja (atrial fibrillation, AF), koszorúér-betegsége, szívelégtelensége vagy szélütése.)

Címlapról ajánljuk

Nacionalistából lett Putyin-hívő a megölt ukrán politikus

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta egy Oroszországba menekült, Moszkva-párti volt ukrán képviselő meggyilkolását. A köpönyegforgató és bizarr politikai karriert befutott Ilja Kivát egy Moszkva-környéki faluban találták holtan, néhány órával azután, hogy felszólította Zelenszkij elnököt: kövessen el öngyilkosságot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×