eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A NASA James Webb-űrtávcsövének 2023. július 12-én közreadott felvétele a Ró Ophiuchi csillagbölcsőről a Földtől mintegy 390-500 fényév távolságra, a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképben. A James Webb-űrteleszkópot 2021. december 25-én indították útnak az Európai Űrügynökség, az ESA koroui űrközpontjából. Az eszköz 2022. július 12-én készítette el az első teljes értékű infravörös képeit, a színpompás felvételt az űrtávcső működése első évfordulójának alkalmából közölték. A kék terület (IC 4604) úgynevezett reflexiós köd, ahol a gáz- és porfelhők visszaverik a csillagok kék fényét. A sárgás terület (IC 4606) szintén reflexiós köd, amely a vörös szuperóriás csillag, az Antares fényét veri vissza. A sötét régiókat nagy anyagsűrűség jellemzi, ezért itt a legnagyobb a valószínűsége a csillagok formálódásának.
Nyitókép: MTI/Klaus Pon//images/site/articles/lead/2023/08/1691136944-RK4VOUrAR_md.jpg

Varázslatos képeket készített egy haldokló csillagról a James Webb űrtávcső

A képek nemcsak lenyűgözően szépek, de ugyanakkor a tudósok számára kulcsfontosságú betekintést is nyújtanak a csillagok életciklusába.

Gyönyörű képeket készített egy végstádiumú csillagról a James Webb űrtávcső, írja a BBC nyomán a Telex.

A fotók eddig példátlan részletességgel mutatják meg a Gyűrűs-ködöt, amely az egyik leghíresebb planetáris köd a Lant csillagképben.

A Földtől mintegy 2600 fényévnyire lévő köd egy haldokló csillagból született, amely a külső rétegeit kilökte az űrbe. A tudósok szerint a képek kulcsfontosságú betekintést nyújthatnak a csillagok életciklusába, mivel a színes köd mellett a fotókon jól látszik a középen található fehér törpe körüli régió is.

A Gyűrűs-köd gyakorlatilag elővetíti, mi fog történni a mi Napunkkal is.

A csillagászok, akik a képet nyilvánosságra hozták, úgy gondolják, hogy a köd alapján meg tudják figyelni, hogyan alakulnak ki a planetáris ködök, amelyek akkor jönnek létre, ha egy haldokló csillag anyagának nagy részét szétszórja maga körül, különleges mintákat, lenyűgöző színeket, kifelé fodrozódó felhőszerű alakzatokat hozva létre.

A planetáris köd elnevezés természetesen téves, a 18. századra nyúlik vissza, amikor William Herschel csillagász összetévesztette a haldokló csillagok maradványait a bolygókéval.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×