eur:
389.31
usd:
362.65
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Healthcare, medicine and Cancer awareness concept, Close up a woman with pink breast cancer awareness ribbon. Copy space for text.
Nyitókép: Zania Studio/Getty Images

Jól vizsgázott a mesterséges intelligencia a mellrákszűrésben

A technológia felére csökkentheti a radiológusok munkaterhelését, miközben biztonsággal használható.

Egy új tanulmány szerint a mesterséges intelligencia alkalmazása az emlőrákszűrésben biztonságos, és csaknem a felére csökkentheti a radiológusok munkaterhelését – írja a Hvg.hu, hozzátéve, hogy a WHO adatai alapján az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte, évente több mint 2,3 millió nőnél alakul ki a betegség. A szűrés azonban javíthatja a prognózist és csökkentheti a halálozást is, ha korábbi stádiumban fedezik fel.

A Lancet Oncology folyóiratban közzétett, mintegy 80 ezer nő bevonásával végzett nagyszabású értekezés előzetes eredményei azt mutatják, hogy

a mesterséges intelligenciával végzett szűrés ugyanolyan jó, mintha két radiológus dolgozna együtt, nem növeli a téves pozitív eredményeket, de csaknem a felére csökkenti a munkaterhelést.

A svédországi vizsgálat során átlagosan 54 éves nőket követtek nyomon, és közvetlenül hasonlították össze az MI által támogatott szűrést a standard ellátással. A vizsgálatok felét két radiológus értékelte, míg a másik felét a mesterséges intelligencia által támogatott szűrés, amit egy vagy két radiológus által végzett értelmezés követte.

A mesterséges intelligenciával több rákos elváltozást fedeztek fel: az MI-támogatott szűrésből visszahívott nők 28 százalékánál találtak rákot, míg a standard szűrésből visszahívott nők 25 százalékánál diagnosztizálták a betegséget. A mesterséges intelligencia használata nem eredményezett több hamis pozitív eredményt, azaz amikor egy eredményt tévesen diagnosztizáltak kórosnak. A hamis pozitív eredmények aránya mindkét csoportban 1,5 százalék volt.

Az elemzés megállapította, hogy a mesterséges intelligenciával támogatott mammográfiás szűrés a standard kettős vizsgálathoz képest hasonló rákfelismerési arányt eredményezett, lényegesen alacsonyabb szűrési munkaterhelés mellett, ami azt jelzi, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása a mammográfiás szűrésben biztonságos.

A tanulmány vezető szerzője szerint az eredményeket hasznosítani lehet olyan országokban, ahol radiológushiány van, de

önmagukban nem elegendőek annak megerősítésére, hogy a mesterséges intelligencia készen áll a mammográfiás szűrővizsgálatokban való alkalmazásra.
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×