eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: NASA / JPL-Caltech / Stitching and retouching: Andrew Bodrov / 360pano.eu

Új eredmények - máris indulhatnának a régészek a Marsra?

Bizonyos frissen feltárt eredmények arra utalnak, hogy a korábban feltételezettnél összetettebb rendszer létezhetett a múltban.

Változatos szerves anyagokat fedezett fel a Mars Jezero kráterében az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Perseverance nevű marsjárója - derült ki a Nature című folyóiratban frissen közzétett tanulmányból.

A feltárt eredmények arra utalnak, hogy a Marson a korábban feltételezettnél összetettebb rendszer létezhetett a múltban.

A kutatók számos különböző magyarázatot vetettek fel a vörös bolygó szerves anyagainak eredetére: például víz-kőzet kölcsönhatások, bolygóközi por vagy meteorok, de azt sem zárták ki, hogy esetleg élőlényből származnak.

A tanulmány szerint a marsi szerves anyagok jobb megértése hatással lehet az élet jelei utáni kutatásra.

A Perseverance 2021 februárjában landolt a Jezero kráterben, amely valaha tómedence volt, s így élőhelyként szolgálhatott. A kutatók azóta is vizsgálják a kráterfenék geológiai összetételét a marsjáró segítségével, amely fotókat készít és kőzetmintákat gyűjt a területen.

Sunanda Sharma, Ryan Roppel és munkatársaik két, a Jezero alján talált képződményt (Maaz és Seitah) elemeztek, és mindkettőben szerves molekulák jeleire bukkantak. Az adatok az egyes formációkra jellemző ásványi társulást és térbeli eloszlást mutattak.

A kutatók kiemelték: "a potenciális szerves molekulák nagyrészt vizes folyamatokhoz köthető ásványokból kerültek elő, ami arra utal, hogy ezek a folyamatok kulcsszerepet játszhattak a szerves szintézisben, szállításban vagy megőrzésben".

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×