eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy nő vizet iszik a kánikulában 2019. augusztus 12-én. Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos hétfő éjfélig. Jelentős lehűlést hoz a másnap érkező hidegfront, 10 fokot, néhol akár többet is csökken a csúcshőmérséklet pár nap alatt.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kiderült, mekkora hőséget visel el legfeljebb az emberi szervezet

Kutatók szerint van egy határ, aminél melegebbet már nemigen tud tolerálni hosszú távon az emberi szervezet.

Négy férfi és három nő vett részt abban a 2021-es kísérletben, melyet a londoni Roehampton Egyetem munkatársai végeztek - írja a Sky News. A résztvevők légzésszámát - az anyagcsere mértékének mérésére - és pulzusszámát figyelték meg a kutatók 40 fokos hőmérsékleten.

A Society for Experimental Biology éves konferenciáján bemutatott, folyamatban lévő kutatás szerint 40 fok körül már nő a nyugalmi állapotban zajló anyagcseréhez szükséges energia mennyisége, és valahol 40 és 50 fok közt lehet a legmagasabb hőmérséklet, amelyet még el lehet viselni.

Amikor ilyen hőmérsékletnek vagyunk kitéve, légzésünk nehezebbé válhat és szívritmusunk is megemelkedhet.

Ilyen melegben az ember teste már nem tud megszabadulni a felesleges hőtől - ez a hőstressz néven ismert állapot -, szervezetének maghőmérséklete megemelkedik, ami zavartságot, hányingert, szédülést, fejfájást vagy ájulást okozhat.

Lewis Halsey, a Roehamptoni Egyetem élet- és egészségtudományok professzora szerint az eredmények nagyon fontosak egyre melegedő világunkban.

"Ez a kutatás alapvető ismereteket nyújt arról, hogyan reagálunk az optimálistól távol álló körülményekre, illetve a különböző tulajdonságokkal rendelkező emberek számára mi számít optimálisnak" - fogalmazott.

A csapat tagjai egy újabb kutatáshoz gyűjtenek most adatokat, de azt mondják,

a forró és párás levegő gyakorolja az emberre a legrosszabb hatást.

Az eredmények azt mutatták, hogy 40 fokos hőmérsékleten a nyugalmi anyagcsere-ráta 35 százalékkal változott a termoneutrális zónában, azaz 28-32 fokos körülmények között mért értékekhez képest. Ez az a hőmérséklet, amelyen a szervezetnek nem kell dolgoznia a hőtermelés vagy -veszteség érdekében.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×