eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin
19 Celsius-fokot mutat egy hőmérő Győrben 2019. december 18-án. Szokatlanul enyhe az időjárás kontinensünk nagy részén. Magyarországon 19-én a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 8 és 16 fok között várható.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kell-e pánikolni, ha a higanyos hőmérő összetörik a kezünkben?

Nem annyira veszélyes a higany, mint amennyire azt közvélemény annak gondolja.

A higany fém rövid ideig ugyan, de akár puszta kézzel is megérinthető, mindenféle szövődmény nélkül. Ennek az az oka, hogy a higany nem tud a bőrünkön keresztül felszívódni, így nyugodtan megérinthetjük, az semmilyen káros hatással nem lesz ránk.

A gond akkor van, ha mondjuk sérülés történik, lásd összetörik a hőmérő, és a higany érintkezik a nyílt sebbel - írja az Index egy szakoldal alapján.

A másik, talán nagyobb probléma, ha a higanycseppek elválnak egymástól, akkor ugyanis sokkal könnyebben kezdenek el gőzzé alakulni, a belégzés pedig messze a legkönnyebb módja annak, hogy a higany a szervezetünkbe jusson és ott felhalmozódjon.

Mindenesetre, ha véletlenül lenyelt valaki egy kis higanyt, nem kell aggódnia,

nem hal meg

- írja az Egészségvonal.

A higanymérgezés a legtöbb esetben a fém felhalmozódásának a következménye, akár sókon, akár szerves vegyületeken keresztül. Kevesen tudják, de a szervezetbe önkéntelenül bevitt higany jelentős része a táplálékláncban magasabb szinten elhelyezkedő halak fogyasztásából származik, amelyek kisebb halak fogyasztásával higanyvegyületeket halmoztak fel a saját szervezetükben.

Az már csak apróság, hogy a higanyos lázmérők forgalmazását már 2009-ben betiltották, ha mégis találna otthon egyet, akkor az érdemes leadni egy veszélyeshulladék-gyűjtő telepen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×