eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Unsplash

Szakértő magyarázza el, miért nincs realitása a Twitter uniós betiltásának

Az Európai Unió augusztus 25-től betilthatja a Twitter közösségimédia-platformot, ha a vezetése nem tartja be a dezinformáció elleni küzdelemmel összefüggő európai követelményeket. Ezt a francia digitális ügyekért felelős miniszter jelentette be. Az ügy kapcsán Sorbán Kingát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének kutatóját kérdeztük.

Sorbán Kinga szerint megvan a lehetősége a Twitter betiltásának, de a szabályok komplexitását figyelembe véve annak semmi realitását nem látja, hogy ez idén nyáron következzen be.

A szakértő felidézte: a történet azzal kezdődött, hogy Franciaország digitális ügyekért felelős minisztere, Jean-Noël Barrot a közösségi oldalain közzétette, hogy szeretnék betiltani a platformot, arra hivatkozva, hogy a Twitter nemrégiben kilépett az európai uniós félretájékoztatás visszaszorítását célzó – amúgy nem kötelező jellegű, hanem önszabályozó – gyakorlati kódexből. "Tulajdonképpen egy értékközösségről van szó, a szolgáltatók – a jogi szabályokon kívül – bizonyos kiegészítő intézkedéseket, például a félretájékoztatás visszaszorítása érdekében, önkéntes alapon vállalnak" – magyarázta az NKE munkatársa.

A kutató emlékeztetett: a Twittert 2022 októberében a magát szólásszabadság-abszolutistának tartó Elon Musk vásárolta fel, az amerikai iparmágnás úgy gondolja, hogy

az ő platformján helye van minden véleménynek, hozzászólásnak; akkor is, ha ezek károsak, veszélyesek, sőt, akár jogellenesek.

Mindez az amerikai szólásszabadság-hagyományoktól nem idegen, az uniós szabályozás viszont egészen másképp kezeli a véleménynyilvánítás szabadságát, amit vélhetően Elon Musk túl szigorúnak tart.

Bár a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet lehetőséget teremt a Twitter uniós betiltására, Sorbán Kinga szerint ez azonban nagyon korlátos körben érvényesíthető. A hosszadalmas eljárást a szolgáltató székhelye szerinti ország – a Twitter esetben Írország – digitális szolgáltatási koordinátorának kell megindítania. Első lépésként a szolgáltató vezetőtestületét felkérik arra, hogy a probléma kapcsán dolgozzon ki és nyújtson be egy cselekvési tervet. Ha ennek a szolgáltató nem tesz eleget és a jogsértés folytatódik – és olyan jogsértésről van szó, ami valamely személy életét vagy biztonságát fenyegető bűncselekménnyel jár –, akkor léphet tovább a digitális szolgáltatási koordinátor, felkérve a tagállami igazságügyi hatóságot, ami általában egy bíróság, hogy ideiglenesen korlátozza a szolgáltatást – ismertette a szakértő. Az ideiglenes korlátozás négy hétre szól, de ha a szolgáltató továbbra sem tesz eleget az intézkedéseknek, meghosszabbítható.

Kiemelendő viszont, hogy életet vagy biztonságot fenyegető bűncselekménynek kell történnie, ami egy sima félretájékoztatás esetében, még ha káros is, nem feltétlen valósul meg

– mutatott rá a kutató, megismételve, hogy emiatt sem látja reális esélyét annak, hogy a Twittert betiltanák az EU-ban. Sokkal valószínűbbnek tartja, hogy a szolgáltatót bírságolni fogják; ennek mértéke az előző pénzügyi évben keletkezett globális forgalomnak a 6 százaléka lehet, ami a Twitter esetében körülbelül 500 millió dollárra rúg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×