eur:
392.89
usd:
372.23
bux:
55532.77
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Egy Hosszú Menetelés-2F hordozórakétával felbocsátják a világűrbe a kínai Sencsou-15 kínai űrhajót az észak-kínai Kanszu tartományban fekvő csiucsüani űrközpontból 2022. november 29-én. A Sencsou-15 űrhajó, fedélzetén Csang Lu, Fej Csün-lung és Teng Csing-ming űrhajósokkal később sikeresen kapcsolódott a Tienkung (Mennyei palota) nevű űrállomáshoz. Kína azért kényszerült saját űrállomás építésére, mert az Egyesült Államok nem járult hozzá, hogy részt vegyen a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programjában.MTI/AP/Hszinhua/Ren Csün-huan
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua/Ren Csün-huan

Kínai űrhajós megy a Holdra

Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra - közölte hétfőn a kínai űrhivatal.

Lin Hszi-csiang, a CMSA igazgatóhelyettese bejelentette, hogy Kína nemrég megindította űrhajós legénységgel végrehajtani tervezett Hold-kutató programjának Holdra szállást előkészítő fázisát.

Mint mondta, a fő célkitűzés az, hogy Kína 2030-ig megvalósítsa tajkonautái Holdra szállását, valamint az ezzel kapcsolatos tudományos és műszaki kutatásokat.

Lin Hszi-csiang szerint a célkitűzések között szerepel az is, hogy tökéletesítsék egyebek között az olyan kulcsfontosságú képességeket, mint a legénységgel végrehajtott Föld-Hold űrutazásokat, a rövid ideig tartó Holdra szállást, a robot segítségével végrehajtott kutatást, illetve mintavételt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×