eur:
389.54
usd:
363.92
bux:
67966.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: pexels

Autósbosszantó közlekedési lámpát tesztelnek

Csak akkor vált zöldre egy közlekedési lámpa, ha az autós megfelelő sebességgel érkezik. Kanadában használják, elsősorban óvódák és iskolák közelében.

A FRED (feu de ralentissement éducatif), azaz magyarul „oktatási célú forgalomlassítási lámpát” egy kanadai városban alkalmazzák.

A Brossardban a 90 napos tesztüzem keretében felszerelt speciális közlekedési lámpa viszont a szabályszerűen közlekedőket jutalmazza. Alaphelyzetben pirosat mutat, azonban a sebességhatárt betartva közeledő autósokat zöldre váltva tovább engedi.

Egy olyan utcában helyezték el, ahol óvoda és iskola is található, a kezdeti tapasztalatok pedig a polgármester elmondása szerint nagyon kedvezőek. Korábban 40 km/h volt az utcában közlekedő autók átlagsebessége, FRED bevezetése óta ez az érték 29 km/h-ra csökkent - írja a promotions.hu.

Dunakeszin, a Pálya utcánál egyébként volt már egy hasonló szerkezet. Az ottani kereszteződésben műkdött, és ha valaki gyorsan érkezett, akkor pirosra váltott. A helyi lap 2016-ban írt arról, hogy speciális közlekedési lámpákat szereltek fel. A lámpákat összekötötték egy-egy sebességmérővel, amely, ha 50 km/h-nál többet jelez, akkor automatikusan pirosra váltotta a Muskátli utcai lámpákat.

Januárban írtunk arról, hogy csak azok haladhatnak folyamatosan, akik betartják a sebességhatárt a 82-es főút écsi szakaszán. A Győr–Pannonhalma kerékpárút-beruházás során egy nyomógombos jelzőlámpát telepítettek a József Attila utcai buszmegálló melletti gyalogátkelőhöz, amivel a zebra és a kerékpár út is biztonságban megközelíthetővé vált. Már csak azért is, mert a zebrától úgy 100 méterre mindkét irányban sebességmérő készülékek figyelik a közeledő autókat. Ha pedig azt érzékelik, hogy valaki jelentősebben meghaladja a megengedett 50 km/órás sebességet, egyszerűen pirosra váltják a lámpát a sofőr előtt.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×