eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke beszédet mond az MTA és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közötti stratégiai együttműködési szándéknyilatkozat aláírásán Budapesten, az MTA székházában 2022. december 14-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Freund Tamás: kiemelt feladatok állnak a Magyar Tudományos Akadémia előtt

Újabb három évre a Széchenyi-díjas neurobiológust választotta meg elnökének a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése.

A posztot 2020 óta betöltő Freund Tamás ezúttal kihívó nélkül várhatta a választást. Újraválasztása után az InfoRádióban elmondta: megválasztásának 89 százalékos szavazati aránya erős visszajelzésként mutatja, hogy támogatja a közgyűlés azt, amit eddig csináltak.

Folytatni szeretnék az első három évben megkezdett programjaikat. Freund Tamás kiemelte az alumni-programot, a kutatóintézetek minősítési programját és a Nemzeti Kutatási Programokat. A következő két évben pedig a fő feladatuk az MTA megalapításának 200. évfordulójára való felkészülés lesz. Mindemellett "itt van a nyakunkon a székházfelújítás" – sorolta az elnök.

"Külön elnöki bizottság foglalkozik a 2025-ös teljes év programjának összeállításával. Meg fogjuk keresni a parlamentet, hogy ezt az évet a magyar tudomány évének szentelje. A tudományos tanácsadásra és a kormányzattal való kölcsönösen előnyös kapcsolatnak az ápolására, továbbfejlesztésére is különleges figyelmet szeretnénk fordítani – ez a köztestületi igazgatóságunknak és Oberfrank Ferenc köztestületi igazgatónak a fő feladata az Akadémián. Eddig is jelentős sikereket értünk el, közvetlen kapcsolatunk, kétirányú kommunikációs csatornánk van a minisztériumok többségével. A tudománypolitikába az egész országra kiterjedően mindenképpen szeretnénk beleszólni. A kutatás-fejlesztési és innovációs politikán Csák János miniszter úrral és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat új elnökével, Gulyás Balázzsal karöltve fogunk majd dolgozni."

A közgyűlés megnyitóünnepségén elhangzott az, hogy az innovációk egy jó része nem hasznosul, amin változtatni kellene. Ezzel kapcsolatban Freund Tamás kifejtette:

már régen nem a kutatással és a kutatás eredményességével van probléma, hanem egyszerűen nincs felvevő vállalkozás,

nem álltak még rá arra a vállalkozások, hogy hasznosítani tudják ezeket a felfedezéseket. A nagyobb gyárak közül is csak kettő-három képes erre.

"Őket kellene talán inkább ebbe az irányba képezni, a kormányok azonban mégis állandóan a tudományt akarják megreformálni, pedig nem itt van a probléma. Az tény egyébként, hogy a felfedező kutatások terén azért még volna mit tenni. Például felhívni a kutatók figyelmét arra, hogy rendben van, hogy alapkutatást, felfedező kutatást végeznek, de azért legyenek nyitottak arra is, hogy ha netán valamiféle hasznosítás lehetősége is előkerül, akkor érdemes néhány kísérlettel többet csinálni, ha az biztosítja az ipar érdeklődését. Van még mit tenni a kutatói oldalon, de a fő probléma inkább a felhasználói oldalon van" – mondta Freund Tamás.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják az InfoRádió "Szigma, a holnap világa" című tudományos magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×