INFORÁDIÓ
2023. május 29. hétfő
Magdolna

napelem

vasút

megújuló energia

áramtermelés

Olyan helyre szerelhetnek napelemet, amit mindenki ismer, de senki sem gondolt eddig rá

Olyan helyre szerelhetnek napelemet, amit mindenki ismer, de senki sem gondolt eddig rá

Infostart

Egy startup könnyen telepíthető és felszedhető napelemeket fejlesztett, hogy azok a sínek között termeljenek áramot.

A Sun-Ways elképzelése egyszerű: a sínpár közé kellene telepíteni az egységeket, ahol aztán szabadon tudnak elektromos áramot termelni. A telepítéshez egy gépet is terveztek, ami a síneken futva automatikusan pakolná le a működésre kész paneleket – írja a hvg.hu.

A cég kalkulációi szerint a megoldást a világ vasúthálózatának mintegy 50 százalékánál lehetne alkalmazni. Ez duplán hasznos lenne, hiszen amellett, hogy nem venne el extra területet például a mezőgazdaságtól, látványra sem tűnne ki a tájból az építmény.

A Sun-Ways az egy méter széles paneleket a vasúti sínek talpfáihoz rögzítené, így azok nem mozdulnának el akkor sem, amikor átrobog felettük a vonat. Mivel a paneleket előre összeszerelnék, gyakorlatilag úgy tudnák azt lefektetni, mintha egy szőnyeget tekernének ki. A cég a fejlesztésnél arra is figyelt, hogy a panelek ne vakítsák el a mozdonyvezetőket.

A megtermelt áramot maga a vasút is felhasználhatná, de akár a háztartásokig is el lehetne juttatni. A cég számítása szerint ha a svájci vasúthálózat teljes hosszán – 5317 km – telepítenének paneleket, az olyan lenne, mintha 760 focipályát fednének le napelemekkel. A Sun-Ways szerint az ország vasúti rendszere évente 1 TWh napenergiát termelhet, ami Svájc teljes villamosenergia-szükségletének körülbelül 2 százaléka.

Nyitókép: sun-ways.ch
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018