eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Caucasian angry and aggressive man threatening with fist.
Nyitókép: Andranik Hakobyan/Getty Images

Gyomorszorító összefüggésre bukkantak a párkapcsolati erőszakoknál

Még durvább a szexuális erőszakot is elszenvedőknél az arány.

A párkapcsolati erőszakot elszenvedő nők háromszor nagyobb valószínűséggel próbálnak meg véget vetni életüknek – írta egy új kutatásra hivatkozva a The Guardian című brit napilap online kiadása.

Azoknál pedig, akik párkapcsolaton belüli szexuális bántalmazást éltek át, hétszer nagyobb a valószínűsége az öngyilkosságnak.

A nők jogaiért küzdő aktivisták megdöbbentőnek nevezték az eredményeket, amelyeknek szerintük arra kellene ösztönözniük a háziorvosokat, szülésznőket, a munkaügyi központok munkatársait és másokat, akik kiszolgáltatott nőkkel kerülnek kapcsolatba, hogy rutinszerűen kérdezzék meg őket személyes biztonságukról.

A párkapcsolati erőszak áldozatai emellett több mint háromszor nagyobb valószínűséggel tesznek kárt magukban, és több mint kétszer nagyobb a kockázata annak, hogy öngyilkos gondolataik támadnak.

Az eredmények Sally McManus egészségügyi szakértő elemzéséből származnak, aki az Agenda Alliance jótékonysági szervezet megbízásából végezte el a felnőttek mentális egészségét vizsgáló brit felmérést.

Ez az első tudományos kutatás az Egyesült Királyságban, amely szoros kapcsolatot talált a párkapcsolati erőszak és a nők öngyilkos gondolatai, valamint az életük befejezésére tett kísérlet között. Becslések szerint a nők több mint egynegyede (27 százalék) válik partnere bántalmazásának áldozatává élete során.

McManus a felnőttkori pszichiátriai halálozási felmérés három legutóbbi, 2000-ben, 2007-ben és 2014-ben közzétett kiadását elemezte, amely hétezer, 16 éves és idősebb ember mentális egészségi állapotára terjed ki részletekbe menően.

A kutató megállapította, hogy a szegénységben élő, munkanélküli, betegség vagy fogyatékosság miatt munkaképtelen, valamint eladósodott nők nagyobb valószínűséggel válnak párkapcsolati erőszak áldozatává.

Az elemzés azt mutatja, hogy

"amikor egy nő öngyilkos gondolatok miatt jelentkezik a szolgálatoknál, akkor valószínűsíthetően párkapcsolati erőszak áldozata"

- húzta alá a kutató.

Jess Southgate, az Agenda Alliance vezérigazgató-helyettese szerint "szégyenletes, hogy a párkapcsolati erőszak és a nők öngyilkossági késztetései közötti egyértelmű összefüggést korábban nem ismerték el annak a közegészségügyi válsághelyzetnek, amelyről valójában szó van".

Southgate úgy véli, ennek egyik oka az, hogy az öngyilkosok háromnegyede férfi, így eddig az ő mentális egészségükre összpontosítottak.

"A nők fájdalmát és szorongását azonban mindannyiunk veszélyére figyelmen kívül hagyjuk" - folytatta. "Ez egy közegészségügyi válsághelyzet. Eredményeink azt mutatják, hogy a bántalmazás hosszú távú hatással van a mentális egészségre, és legrosszabb esetben végzetes is lehet" - hangsúlyozta.

Ha segítségre van szüksége
Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×