INFORÁDIÓ
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

fényszennyezés

égbolt

kutatás

Egyre kevesebb a szabad szemmel látható csillag – ez az ok

Egyre kevesebb a szabad szemmel látható csillag – ez az ok

Infostart

Az elmúlt évtizedben vált igazán drámaivá a megfigyelhető csillagok számának csökkenése.

A fényszennyezés felel a folyamatért: 2011 óta évről évre nagyobb mértéket ölt a jelenség. Christopher Kyba, a potsdami Német Földtudományi Kutatóközpont kutatója szerint lassan elvesztjük a lehetőséget arra, hogy csillagos égboltot szemlélhessünk.

Kyba és kollégái a Science tudományos folyóiratban tették közzé kutatásukat, melyben amatőr csillagászok és tudósok az elmúlt 12 évben merített tapasztalatait foglalják össze – írja a BBC.

A Földet kivilágítva vesztjük el a csillagokat

A Globe at Night projekt keretében bejelentett szabad szemes csillagészlelések számának változása mintegy 10 százalékos fényszennyezés-növekedést mutatott a kutatók szerint. Ez a tendencia azt jelenti, hogy ha egy gyermek olyan területen születik, ahol születésének pillanatában 250 csillagot tud szabad szemmel észlelni, 18 éves korára ezek közül már csak kevesebb mint 100-at fog látni szülőhelyén.

Fabio Falchi és Salvador Bará fényszennyezés-kutatók kommentárral látták el a Science-ben megjelent kutatást: eszerint a Nemzetközi Űrállomáson készült fotók és videók megmutatják, hogy

bolygónk úgy fest, mint egy kivilágított karácsonyfa.

"Az emberek csodálják a városok fényeit ezeken a képeken, nem felismerve, hogy fényszennyezésben gyönyörködnek. Olyan ez, mint amikor a pocsolyákban kirajzolódó szivárványszínű vonalakat bámuljuk, holott az is szennyezés, csak olajból" – írták.

Az energiaválság javíthat a helyzeten

Kyba azt reméli, a helyzet javulni fog a közeljövőben, mivel

sok nagyváros kapcsolja le kivilágítása egy részét az energiatakarékosság jegyében.

A fejlett világ nagyvárosai ráadásul ledes technológiára váltanak, amely hatékonyabban sugározza fényét lefelé, oda, ahol arra szükség van.

"Az volt a reményünk, hogy ha a fényt jobban irányítjuk, a helyzet javulni fog. De olyan sokféle világítás van – közvilágítás, díszkivilágítás, reklám –, és mindezek kombinációja, ami valószínűleg összességében több világítást jelent, az égbolt fényességét rontjuk" - vélekedik a kutató.

A LED-technológia sem egyértelműen pozitív szerepű

Az Európai Űrügynökség szerint az is a gond, hogy a LED-világítás, melytől azt remélték, segít a helyzeten, voltaképpen rontott azon, mivel olcsóbb, így az emberek pazarlóbban bánnak vele. Kyba szerint a helyzet változhat, ha teszünk érte. Fontosnak tartja azt is, hogy felhívja a figyelmet arra, a fényszennyezés valójában energiapocsékolás.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018