eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Epidemic coronavirus gene and background image
Nyitókép: artplus/Getty Images

A koronavírus ellen is hatásos, intelligens légtisztítót fejlesztett ki egy magyar cég

A CYX Kft. légtisztító-légfertőtlenítő-párásító berendezése hatékonyan és gyorsan meg tudja előzni a vírus levegőben való terjedését.

A projekt összköltsége 995,378 millió forint volt, amelyhez a cég a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) 696,765 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A 2021 szeptember és 2022 december között megvalósult fejlesztés eredményeként Dunavecsén kiépítették a CYX-Air elnevezésű készülék gyártásához szükséges kapacitásokat.

A CYX-Air egy olyan kompakt készülék lesz, amely hatékonyan és gyorsan tudja megelőzni a koronavírus levegőben történő terjedését, ugyanis ki tudja szűrni és el tudja pusztítani a vírusokat és más kórokozókat is (baktériumok, gombák, spórák), mielőtt azok egy másik emberre átkerülnének.

A készülék a PM2,5 (kis méretű szálló por) mennyiségét is képes csökkenteni.

Folyamatban van a CYX-Air készülék nagyüzemi, robotizált, de rugalmas sorozatgyártásához szükséges kapacitások kialakítása. A fejlesztés újragondolása miatt a CYX Kft. várhatóan 2023 második negyedévében lép ki készülékével a piacra.

A CYX Kft. magyar tulajdonban lévő kisvállalkozás, amely műszaki jellegű kutatásfejlesztéssel foglalkozik.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2021-es üzleti évben a társaság árbevétele 1,522 milliárd forint volt, 423,8 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. A cég 2021-ben 70,52 millió forint nyereséggel zárt, 2020-ban 157,98 millió forint volt az adózott eredménye.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×