eur:
389.16
usd:
362.11
bux:
68510.26
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: pexels

Nagy ugrás jön a rákbetegségek gyógyításában

Egyre nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók az onkológiai betegségek – mondta az InfoRádiónak az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. Holchacker Péter hozzátette: Európában éves szinten több mint 3000 milliárd forintnak megfelelő forrást fordítanak a kapcsolódó orvostudományi kutatásokra és gyógyszerfejlesztésekre.

Évente csaknem hárommillió daganatos megbetegedést regisztrálnak Európában, ez a szám akár a negyedével is nőhet a következő évtizedekben – mondta az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója annak kapcsán, hogy csütörtökön volt a rákellenes világnap.

Holchacker Péter kifejtette: a rák mint az egyik legrettegettebb betegség, a mostani, koronavírussal terhelt időszakban is a legnagyobb számban járul hozzá a halálozásokhoz, de az elmúlt időszak orvostudományi erőfeszítéseinek hála a daganatos betegségeket egyre hatékonyabban lehet gyógyítani.

Ezt a számok is alátámasztják:

a megbetegedések száma Magyarországon és Európában is emelkedik, de a halálozás csökkenő tendenciát mutat, vagyis egyre eredményesebb a gyógyítás.

Arra a kérdésre, hogy mikor juthat el oda az orvostudomány, hogy a rák valamennyi formáját kezelni tudja, azt mondta, hogy nehéz a felvetés, mert nem egy általános, hanem több különböző betegségtípusról van szó. Az látszik, hogy a modern terápiáknak hála, eredményesen lehet kezelni a betegségek egyre több részét – emelte ki.

Ez azt jelenti, hogy az

öt-tíz éves túlélés vagy az élethosszig tartó, krónikus betegséggé szelídítés elérhető közelségbe került.

Az igazgató szerint azt dőreség lenne mondani, hogy a rák minden fajtáját gyorsan gyógyíthatóvá vagy megelőzhetővé lehetne tenni, de a tendencia az, hogy nagy lépés lesz az előttünk álló évtized a gyógyításban.

Az elmúlt ötven évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, aminek köszönhetően a betegek átlagos tízéves túlélése az 1970-es években számított 24 százalékról közel 50 százalékra növekedett. A legnagyobb növekedést a prosztatarákos megbetegedések terén sikerült elérni, ahol csaknem 70 százalék a 10 éves túlélés, szemben az ötven évvel ezelőtti 20 százalékkal. A daganatos betegségek okozta halálozások száma Európában lassabb tempóban nő az új esetekhez viszonyítva, és az elvesztett munkaévek száma is folyamatosan csökken 1995 óta.

A halálozási mutatók javulásában a megelőzés és a korszerű szűrőprogramok mellett az új terápiák kulcsfontosságú szerepet töltenek be, a gyógyszerek innovációja pedig soha nem látott ütemben zajlik. Az elmúlt évtizedben csak Európában háromezer-milliárd forintnak megfelelő összeget fordítottak az orvostudományos és gyógyszerfejlesztési kutatásokra.

Magyarországon jelenleg 18 új onkológiai készítmény vár befogadási döntésre. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete abban bízik, hogy a legmodernebb terápiák hazai hozzáférhetőségének gyorsításával a magyar betegek esélyein is jelentősen javítani lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×