eur:
395.43
usd:
372.07
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Memory lapses, forgetting things, degenerative disease. Brain problems. Parkinson and alzheimer desease. Mental health. Stroke, synapses and neurnons interaction. 3d render
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Erőss Loránd: minden eddiginél gyorsabb lehet a hazai sztrókellátás

Egy új mesterséges intelligencia alapú rendszernek köszönhetően mostantól jóval gyorsabban juthatnak megfelelő ellátáshoz a sztrókgyanús betegek.

A szükséges beavatkozásról szóló döntést a korábbi egy óra helyett mostantól 15-20 perc alatt is meg tudják hozni az orvosok anélkül, hogy a beteget ide-oda kellene szállítani az intézmények között.

"Gyakorlatilag lefedetté vált az egész ország egy gyors sztrókdiagnosztikai hálózat elindításával" – mondta az InfoRádióban Erőss Loránd, az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet főigazgatója. Az uniós forrásból megvalósult projektnek köszönhetően mostantól egy új, mesterséges intelligencia alapú rendszer segíti a sztrókgyanús betegek diagnosztizálását.

A neurológus kiemelte, hogy ez azért is nagyon fontos, mert a kórházakba szállított betegeknek eddig akár órákat is kellett várniuk, mire megfelelő ellátáshoz jutottak. A szakember szerint ha túl sok idő eltelik, a beteg kikerülhet a beavatkozási időablakból.

"Ha túl későn látjuk el a beteget, akkor

inkább bajt tud okozni az, hogy kihúzzuk a vérből a dugót,

s az érelzáródást, trombust eltávolítjuk. Így aztán a betegeknek a mi gyakorlatunkban is 22 százalékát, ha át is vesszük, de már alkalmatlannak minősítjük a további ellátásra" – mondta el Erőss Loránd.

Ebben hoz fordulatot a mesterséges intelligencia alapú készülék, amely rendkívül gyorsan elemzi és kiértékeli a képalkotó vizsgálatok során készült felvételeket, így a betegek a korábbinál hamarabb kaphatnak célzott kezelést.

"Lehetővé válik, hogy

perceken belül döntés szülessen arról, hogy a beteget ideszállíthatják-e,

tudunk rajta segíteni, vagy sem" – mondta el a főigazgató.

Az innovatív fejlesztés nemzetközi viszonylatban is rendkívülinek számít Erőss Loránd szerint. Budapestet most 28, nemsokára 39 elsődleges sztrókcentrummal köti össze a hálózat: ezzel egyedülállóak vagyunk a világon

"Európában nincs olyan ország, ahol a teljes ország le lenne fedve ilyen módon" – mondta Erőss Loránd.

A készülék október eleji indulása óta mintegy 283 esetet dolgozott fel, a jövőben pedig emberek ezreinek mentheti meg az életét a főigazgató szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×