eur:
389.7
usd:
362.76
bux:
68017.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Dobos Katalin biológus bemutatja a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet új sejtterápiás központjának CliniMACS Electroporator berendezését 2022. október 18-án. Az európai uniós támogatással megvalósuló programmal elindulhat a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, az úgynevezett CAR-T kezelés szakmai feltételeinek kialakítása, ami az egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lesz eredményes.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Új daganat-kezelési technológia a Dél-Pesti Centrumkórházban

A hematológiai daganatok gyógyítását teszi lehetővé a Dél-Pesti Centrumkórházban most bemutatott sejtterápiás technológia. Az európai uniós támogatással megvalósult projektnek köszönhetően akár már jövőre elérhetővé válik a kezelés - mondta az Inforádiónak Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója.

EU-s pályázat keretében innovatív sejtterápiás központot alakítottunk ki teljesen zártrendszerben és steril körülmények között CAR-T sejteket tudunk készíteni hematológiai rosszindulatú betegségben szenvedők számára.

Ezek olyan sejtek, amiknek a felszínére génsebészeti eljárással receptorokat helyezzünk ki, és ezek a receptorok hozzákötődnek a daganatsejtekhez, elpusztítják azokat, illetve ellenállnak a daganatsejtek immunrendszert elaltató hatásainak - fejtette ki az InfoRádió kérdésére Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója.

Ez a technológia három területen sikeres. Egyik a felnőttkori limfóma típusú diffúz nagysejtes limfóma, a másik egy akut limfoid leukémia, ami a gyermekek betegsége elsősorban, illetve a myeloma multiplex, amelyik szintén felnőttkori, elsősorban az idősebbeket érinti.

Külföldön elsősorban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában rendelkezésre állnak ezek a kezelések, ám rendkívül költségesek. Magyarországon és a következő időszakban, már talán a jövő évben klinikai vizsgálat keretében rendelkezésre fog állni egy ilyen készítmény.

Nekünk tapasztalatunk van az őssejtterápiával, hiszen 350 és 400 őssejttranszplantációs kezelést végzünk évente gyermeken és felnőtteken. Tehát ismerjük a lehetséges szövődményeket, úgyhogy nem félünk a kezeléstől. A sejtterápia bármelyik formájának az alkalmazásában szintén kiterjedt tapasztalatunk van. Arra törekszünk, hogy Magyarországon is legyen saját CAR-T sejt előállítás és abban reménykedünk, hogy sokkal olcsóbban tudjuk majd előállítani, úgyhogy a biztosító ki tudja fizetni.

Budapest, 2022. október 18.
Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár (j) Vályi-Nagy István főigazgató (j2) és Dobos Katalin biológus (b) társaságában megtekinti a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet új sejtterápiás központjának CliniMACS Electroporator berendezését 2022. október 18-án. Az európai uniós támogatással megvalósuló programmal elindulhat a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, az úgynevezett CAR-T kezelés szakmai feltételeinek kialakítása, ami az egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lesz eredményes.
MTI/Kovács Tamás
Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár (j) Vályi-Nagy István főigazgató (j2) és Dobos Katalin biológus (b) társaságában megtekinti a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet új sejtterápiás központjának CliniMACS Electroporator berendezését 2022. október 18-án. Az európai uniós támogatással megvalósuló programmal elindulhat a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, az úgynevezett CAR-T kezelés szakmai feltételeinek kialakítása, ami az egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lesz eredményes. MTI/Kovács Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×