INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

gyerekvállalás

konzervatív

öregedés

Spanyol család a galíciai Ferrolban levő otthonukban 2020. március 17-én. Spanyolország ezen a napon lezárta szárazföldi határait az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

Kutatás: több gyermek vállalásától konzervatívabb lehet az ember

Infostart

A csökkenő gyermekvállalási kedv pedig liberalizálódással járhat együtt társadalmi szinten.

Az öregedés számlájára írta eddig sok ember az életkor előrehaladtával egyre konzervatívabbá váló életszemléletet: lehetséges ugyanakkor, hogy ebben tévedünk. A jelenségnek más lehet az oka, mégpedig a gyermekvállalás – mutat rá egy kutatás.

Kutatók szerint azok, akiknek nincs gyermekük, hajlamosabbak a liberális szemléletre, mint azok, akiknek van – írja a The Guardian.

"Van egy olyan elképzelés, miszerint ahogy öregszünk, tapasztalataink miatt konzervatívabbá válunk. Úgy tűnik, ez mégsincs így. A gyermektelen emberekre nem jellemző, hogy az öregedéssel párhuzamosan konzervatívabb gondolkodásúbbá válnának" – mondta Nick Kerry, a kutatás társszerzője a Pennsylvaniai Egyetemről.

Ez új megvilágításba helyezheti a visszaeső gyermekvállalási kedv hatásait: ahol a népesség csökken, ott liberalizálódhat a társadalom Kerry szerint.

Minden tapasztalat egy irányba mutat

A kutatás első lépcsőjét 376 egyetemi hallgatóval végezték el. Két csoportba osztották őket: az egyiknek háztartásban fellelhető tárgyakat mutattak és arra kérték őket, meséljék el, hogyan használnák, míg a másik tagjainak gyermekekről mutattak fényképeket, és azt kérdezték tőlük, mi lehet a nevük és miről beszélgetnének velük. Később mindkét csoport kitöltött egy olyan kérdőívet, mely az abortusz vagy a tradicionális házasság kapcsán érdeklődött véleményük felől.

Azt találták, hogy

a gyermekekről beszélő egyetemisták válaszai konzervatívabbak

voltak, mint a kontrollcsoport tagjaié.

A több gyermek nagyobb fokú konzervativizmusra utal

Amikor a kutatócsoport 2610 felnőttet kérdezett meg 10 országban Libanontól Japánig, azt találták, hogy azok az emberek, akik motiváltabbak voltak a gyermekgondozásban, inkább voltak konzervatívabbak, valamint a szülők konzervatívabbak voltak, mint azok, akik gyermektelenek. A konzervativizmus az életkorral együtt valóban nőtt, de ez az összefüggés eltűnt, amint a szülőséget is figyelembe vették.

A kutatócsoport megállapításait alátámasztotta a World Values Survey 40 év alatt, 88 ország 426 444 résztvevőjének bevonásával gyűjtött adatainak elemzése, amely ráadásul azt mutatta, hogy minél több gyermeke van a szülőknek, annál inkább hajlamosak konzervatívnak lenni. Néhány országban, köztük Indiában és Pakisztánban azonban a szülői lét nem volt összefüggésben a konzervatívabb hozzáállással.

A szülőség a felnőttre gyakorolt hatását is érdemes vizsgálni

A kutatást annak korlátaival érdemes ugyanakkor értékelni: nem derül ki belőle, hogy a konzervatívabbak vállalnak több gyereket, vagy a több gyermek tesz konzervatívabbá. Paul Higgs professzor, a University College London munkatársa arra figyelmeztetett, hogy a tanulmány a konzervatív beállítódást a személyes tapasztalatok egy bizonyos rétegének tulajdonítja, ahogyan az idősebb kor egyre konzervatívabb értékeket követelő elmélete is ezt tette.

A tanulmány nem veszi figyelembe a későbbi életkorok változását, és azt sem, hogy a társadalmi konzervativizmust hogyan befolyásolhatják a társadalomban vagy a társadalmi szerepekben bekövetkező változások.

Kerry ugyanakkor hozzátette, hogy míg a szülői szerepvállalásról és annak a gyermekekre gyakorolt hatásáról rengeteg kutatás született, magának a szülői szerepvállalásnak a hatását sokkal ritkábban vizsgálták.

"Az ehhez hasonló kutatások megmutatják, hogy amikor motivációink, céljaink, prioritásaink megváltoznak, az hatással van a tágabb értelemben vett értékeinkre is" – mondta.

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Kiko Delgado
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018