eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Két vírusfertőzés miatt is jobban csípik az embert a szúnyogok

A zika és dengue-vírus megváltoztatja a fertőzöttek illatát mind egerek, mind emberek esetében egy kutatás szerint.

Az új szag vonzóbb a szúnyogok számára, ezért többen csípik meg a betegeket, tovább szállítva a vírust másokra, írja a BBC cikke.

A trópusi területeken terjedő dengue-láz lázzal, kiütésekkel és fájdalommal jár, akár halálos is lehet a kimenetele. A zika legtöbbször tünetmentes vagy enyhe tünetes megbetegedést okoz, de ha állapotos nő kapja el, az születési rendellenességekhez vezethet.

Több kínai labor kutatói, köztük a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ és a pekingi Tsinghua Egyetem is olyan molekulákat fedezett fel dengue-vel fertőzött egerek testén, amelyek vonzóbbá tették azokat a szúnyogok számára.

Leginkább az acetofenon nevű vegyület vonzza a szúnyogokat a dengue-vel fertőzött egerek és emberek esetében is:

ez utóbbit úgy tesztelték, hogy az önkéntesek kezét acetofenonnal vonták be. A kutatók most olyan megoldásokat keresnek, amelyekkel ennek a vegyületnek a hatását lehet semlegesíteni.

Jelenleg az a legjobb megoldás, ha ruházattal, valamint szúnyoghálóval védekezünk a csípések ellen.

A zika 86 országban van jelen, dengue-lázzal 400 millióan fertőződnek meg évente. Ezek a vírusok Dél- és Közép-Amerikában, Afrikában, a Karib-térségben és Ázsia egyes részein a leggyakoribbak. A sárgaláz, a japán agyvelőgyulladás és a nyugat-nílusi betegség szintén a zika-vírusok családjába tartoznak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×