INFORÁDIÓ
2022. július 4. hétfő
Ulrik

nepál

gleccser

olvadás

hegymászás

mount everest

Alaptábor a Mount Everest, azaz a Csomolungma (a háttérben) lábánál, a tibeti autonóm területen 2020. április 30-án. A koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozások miatt a Mount Everestre most nem engednek fel hegymászókat, ezt kihasználva pedig Kína tudósokat küldött fel a világ legmagasabb hegyének tanulmányozására.

A rengeteg emberi vizelet sem segít – költözik az Everest alaptábora

Infostart / MTI

Nepál a világ legmagasabb hegycsúcsa, az Everest alaptáborának költöztetésére készül, mert a globális felmelegedés és az emberi tevékenység okozta gleccserolvadás miatt már nem biztonságos.

A tavaszi mászószezonban akár 1500 ember is használja a tábort, amely a gyorsan vékonyodó Khumbu gleccseren terül el. Az új helyszínt alacsonyabb tengerszint feletti magasságon keresik, ahol nincs egész évben jég – közölte egy illetékes a BBC hírportáljával.

„Az áthelyezést előkészítjük, hamarosan az összes érdekelttel elkezdjük a megbeszéléseket. Alapvetően arról van szó, hogy alkalmazkodunk a változásokhoz, amelyeket látunk. A költözés a hegymászásüzletág fenntarthatósága miatt is fontos” – mondta el Taranath Adhikari, a nepáli turisztikai minisztérium egy vezetője. A tábor jelenleg 5364 méter magasan áll, az új hely 200-400 méterrel alacsonyabb helyre épül – tette hozzá.

A tervek a nepáli kormánynak az Everest-régió turizmusát elősegítő bizottsága javaslatait követik.

A Khumbu-gleccser, mint a Himalája sok más jégfolyama a globális felmelegedés miatt gyorsan olvad, vékonyodik – állapították a Leeds-i Egyetem tudósai 2018-as tanulmányukban.

A gleccser legnagyobb részét sziklatörmelék borítja, de vannak csupasz jégsziklák, ezek olvadása destabilizálja leginkább a gleccsert. Amikor a jégsziklák olvadnak, a tetejükön lévő kövek és törmelék elmozdul, lezuhan, majd vizes helyek is keletkeznek.

„Sziklaomlásokat és az olvadékvíz mozgását látjuk a gleccsereken, ami veszélyes lehet”

– mondta Scott Watson, a kutatók egyike.

Az alaptábor közepén lévő patak a hegymászók és a hatóságok szerint évről évre egyre nagyobb területet foglal el.

Azt is elmondták, hogy egyre több hasadék nyílik meg az alaptábor felszínén. A jég mozgásának, a sziklák zuhanásának zaja gyakran hallható.

A tábor költöztetését javasló bizottság vezető tagja, Khimlal Gautam azt mondta, az emberek jelenléte része a problémának. „Azt találtuk például, hogy naponta nagyjából 4 ezer liter vizeletet ürítenek a tábor területén. Ezen kívül nagy tömegű kerozint és gázt égetnek, hogy fűtsenek és főzzenek, ennek mindenképpen hatása van a jégolvadásra” – magyarázta.

A nepáli hatóságok szerint a költöztetés 2024-re fejeződhet be.

Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua/Purbu Csahszi
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018