eur:
389.73
usd:
363.74
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Closeup on womans hand adjusting thermostat valve
Nyitókép: djedzura/Getty Images

Úgy is féken tartható a fűtési költség, hogy közben ne vacogjunk

Nem kell túl gyakran ide-oda állítgatni a termosztátot, sokkal hatékonyabban tarthatók féken a fűtési költségek, ha állandóra van állítva a hőmérséklet-szabályozó.

Többen aggódva nézik meg a fűtésszámlát egy hidegebb időszak után, hiszen biztos, hogy az átlagosnál magasabb összeget kell majd fizetni. A jelenség ellen számtalan praktika létezik, köztük az is, hogy a fűtést egyszerűen lekapcsoljuk. Csak akkor meg fázunk. De akkor miként lehetséges spórolni és közben nem megfagyni? A Hvg.hu kérdésére a CNet – az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma által kiadott iránymutatás alapján – szolgál tanáccsal.

Ha a nap nagy részében 20 Celsius-fokon tartjuk a termosztátot, a hátralévő időben pedig 4-5 fokkal kevesebbre állítjuk, akkor legalább 10 százalékot foghatunk a számlán az átlagos felhasználói szokások által eredményezett összeghez képest – olvasható.

Az, hogy a hőmérsékletet mikor vesszük le lejjebb, a saját kényelmünktől függ. Vannak, akik inkább éjszaka kapcsolják le a fűtést, amikor a takarók alá bújnak, mert olyankor nem veszik észre a hidegebb körülményeket. A hűvösebb hőmérsékleten való alvás ráadásul pihentetőbb is a legújabb kutatások szerint.

És miért éppen 20 fokra?

A CNet azt írja, ha otthonunkban eleve alacsonyabb a hőmérséklet, úgy a benne lévő hő lassabban vész el. Más szóval, ha a lakásban valamivel hűvösebb az idő, az segít abban, hogy a beállított hőmérséklet (ez esetben a 20 Celsius) hosszabb időn át legyen élvezhető. Eközben a ház komfortjának fenntartásához szükséges energiamennyiség nem ugrik jelentősen, amellyel pedig pénz spórolható. Van azonban egy másik hangsúlyos része is a témának: a termosztátot a huzatos és a közvetlen napfényt kapó helyektől távolabb kell elhelyezni, mert ezek a tényezők szükségtelenül aktiválhatják a berendezést.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×