eur:
389.75
usd:
362.06
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Virus variant, coronavirus, spike protein. Omicron. Covid-19 seen under the microscope. SARS-CoV-2, 3d rendering
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Amit most teszünk, azzal a vírus életben maradhat, de mi is

Az omikron legrosszabb félelmeinket váltja valóra: részben meg képes kerülni az oltások nyújtotta védelmet is, így nem csoda, hogy a variánsoktól mostanra igazán tartani kezdtünk. De talán mégsem kellene minden új törzs miatt aggódnunk.

Egy új törzs létrejötte nem mindig rossz hír: Jared Auclair, a Northeastern Egyetem kémia-biológia docense és az egyetem tesztintézményének vezetője azt mondja, egyértelmű, hogy egy vírusnak egyetlen célja van: hogy éljen, ehhez pedig a gazdatestnek is életben kell maradnia, írja a MedicalXpress.

Tehát az életben maradás, az osztódás és a terjedés a cél, vagyis egy fertőzőbb, de nem olyan halálos változat az ideális a vírus szempontjából. Kivételek persze akadnak, de Auclair szerint általában véve a virológusok erre számítanak a SARS-CoV-2 kapcsán is.

Sejtjeink kellenek a vírusoknak

Hogy megértsük, miért lehet ez így, a természetes szelekció folyamatát kell végiggondolnunk. Egy vírus úgy marad életben, hogy szaporodik: sejtjeinket használja arra, hogy példányokat gyártasson magából. Ezek az utódok megfertőznek más sejteket, és a folyamat újra meg újra megismétlődik.

A vírus ugyanakkor nem készít tökéletes másolatokat, ami változásokat eredményez, ezt nevezzük mutációnak. Egyes változások rontják a vírus túlélési és szaporodási esélyeit, ezért ezek a mutációk általában nem öröklődnek tovább. Azok a mutációk, amelyek nem zavarják a vírus túlélési és terjedési képességét, meghonosodhatnak. Azok a változások azonban, amelyek segítik a vírus túlélését, szaporodását és más gazdaszervezetekre való átterjedését, nagy valószínűséggel a vírus egy új, domináns változatához vezetnek, mivel az egyszerűen jobban teljesíti a vírusok feladatát, mint a korábbi törzsek.

A vírus számára előnyös, ha fertőzőképesebbé válik:

minél több gazdaszervezetben tud megtelepedni, annál nagyobb eséllyel maradhat életben.

Testünk reakciói

A vírusnak ugyanakkor fejlődnie is kell, hogy elkerülje a gazdaszervezet immunrendszere által a kiirtására indított támadásokat. Ha valakit beoltottak koronavírus ellen, vagy korábban már megfertőződött a vírussal, az immunrendszer két fő módon mozgósít a betolakodó ellen - véli Mansoor Amiji, a Northeastern Egyetem gyógyszerészeti tudományok és vegyészmérnöki karának egyetemi professzora. Egyrészt olyan antitesteket bocsát ki, amelyek kifejezetten arra születtek, hogy megakadályozzák a vírust a sejtek megfertőzésében, valamint rendelkezik egy olyan rendszerrel is, amely elpusztítja a fertőzött sejteket, hogy megállítsa a szaporodási folyamatot.

Az antitestválasz az, amit a tudósok szerint érdemes megfigyelni az omikron variáns esetében.

A törzs sok mutációt mutat a tüskefehérjén, mellyel a patogén a sejtjeinkhez kapcoslódik. Az antitestek célja az, hogy megakadályozzák ezt a kapcsolódást azáltal, hogy a vírus tüskefehérjéjéhez kapcsolódnak. Az antitestek azonban a vírus tüskefehérjéjének egy korábbi változatát képesek azonosítani, az omikronét nem feltétlenül.

Miattunk akar változni

Ha egy vírus úgy fejlődik, hogy kikerüli az immunrendszer taktikáját, az azt jelentheti, hogy a fertőzés valószínűbb, és több sejt fertőződik meg. De még ha az omikron vagy bármely más változat el is kerüli a szervezet vakcina által kiváltott vagy fertőzéssel szerzett immunválaszának egy részét, ez annak a jele lehet, hogy az ember taktikája beválik, mondja Amiji.

"Ez egy evolúciós folyamat a vírus számára. Meg akar változni, mert érzékeli, hogy el akarjuk kapni, így jobbá szeretne válni" - mondja.

Az oltás ugyanakkor kordában tartja terjedését,

így nem lesz képes olyan vadul mutálódni,

ahogyan azt szabadon fertőzve tenné.

"Most abba az irányba befolyásoljuk a vírust, hogy sokkal rövidebb idő alatt végezzen változásokat. Ez segíthet abban, hogy társadalmunk kikerüljön a világjárványból, amelyben eddig éltünk. Amit a vakcinákkal teszünk, az a világjárvány és az endémia közötti idő lerövidítése" - mondja Amiji. A vírus így életben maradhat, és mi is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×